Het is bijna komkommertijd. Jammer misschien dat er minder groot nieuws is, heuglijk dat de komkommers weer worden geoogst. Volgens kenners de meest ondergewaarde groente die er is. Hier vind je alles wat je altijd al over de komkommer wilde weten (toch?)
- Komkommer is een groente
- De komkommer komt oorspronkelijk uit India.
- Komkommers zijn er ook in geel en oranje.
- Komkommer verlicht het branderig gevoel na een dag strand zonder insmeren met zonnebrand
- Courgettes, pompoenen, meloenen en augurken behoren ook tot de komkommergroep.
- Komkommers bevatten veel water
- Er zitten weinig calorieën in komkommers
- In plaats van laxeertabletten: eet komkommers tegen obstipatie.
- Vitamine K is rijkelijk bedeeld in komkommers. Goed voor sterke botten.
- Bewaar een komkommer niet in de koelkast. Verpak deze in folie en leg de komkommer op een koele plek.
- Een komkommer is maximaal twee weken houdbaar.
- Komkommer kun je ook bakken, stoven en koken (niet langer dan 10 minuten)
- Was de komkommer voor gebruik. De schil kun je prima eten.
- Let bij het kopen op de stevigheid en de frisse groene kleur.
- In Nederland worden komkommers gekweekt in enorm grote kassen. Ze hangen aan planten die met een enorme vaart groeien. Per dag 20.000 komkommers oogsten is geen bijzonderheid.
Pas op met zelfkweek: er kan gif in zitten
- Opvallend weetje: vroeger zat er van nature in courgettes en komkommers een gif, cucurbitacine. Het voorkwam dat dieren de groenten zouden opeten. Kwekers hebben dat gif weten te vermijden in elke nieuwe oogst. Maar als je nu zelf besluit komkommers te gaan telen, je begrijpt… dan kan dat gif zomaar weer opduiken. Je proeft het doordat er een meer bittere smaak aan de komkommer zit. Eet hem dan niet, want een Duitser is er ooit aan overleden. Het ging in zijn geval om een courgette, maar het had net zo goed een komkommer kunnen zijn. Hij at van zijn zelfgekweekte courgette en raakte ernstig ziek. Tot de dood er op volgde.
Komkommertijd, hoe zit dat dan?
- De komkommer heeft een eigen tijd: komkommertijd. De tijd dat er weinig actueel nieuws is omdat menigeen op het terras zit of aan het strand ligt. Waar dat woord vandaan komt, leggen we even uit.
In 1778 dook het woord in Nederland voor het eerst op in een dialoog in het Rotterdams patriottenblad. En een paar jaar later in een vertaalwoordenboek waarbij vermeld wordt dat het een tijd is dat er niets te doen valt. Eind negentiende eeuw treffen we het woord dan opnieuw in kranten aan.
Waarschijnlijk, zo meent Wikipedia, is komkommertijd een leenwoord uit het Engels. Kleermakers zouden het woord cucumber-time in 1700 inzetten als: ‘Taylers Holiday, when they have leave to Play, and Cucumbers are in Season’.
Dus het komt er eigenlijk op neer dat komkommers, die in de zomer geoogst worden, vooral gegeten werden in de tijd dat kleermakers eigenlijk maar weinig te doen hadden omdat hun klanten de stad verlieten. Die klanten waren dan voornamelijk de adel die de zomer doorbracht in hun buitenhuis op het platteland.
Ook Duitsers zouden het woord gebruiken voor iets soortgelijks, maar dan vertaald als Sauergurkenzeit. Had ook alles te maken met de zomermaanden. En er is nog een Jiddische verklaring die linkt aan de woorden zarót en jakrút, wat ‘tijd van nood en treurnis’ betekent, refererend aan de periode in de zomer dat de verwoesting van de Tempel in Jeruzalem wordt herdacht.
Al met al komt het er tegenwoordig op neer dat normaal gesproken de verdwijning van de kat van tante Jet niet in de krant wordt opgenomen, maar in de komkommertijd als groot nieuws gebracht kan worden. Politiek nieuws blijft namelijk achterwege vanwege het zomerreces, minder mensen zijn aan het werk. Er gebeurt gewoon te weinig dat normaal gesproken interessant genoeg zou zijn om de media te halen. Wat de media dan doen? Nieuws opblazen, televisieseries herhalen, en oude (B) films uitzenden.