Kun jij straks je aflossingsvrije hypotheek afbetalen?

De aflossingsvrije hypotheek was toen interessant, nu voor velen een ramp. Wat zou jij doen?

De aflossingsvrije hypotheek. Voor een grote groep mensen loopt die hypotheek tussen 2035 en 2038, na dertig jaar, af. Dan eindigt hun recht op hypotheekrenteaftrek. Er is niets afgelost, dus in één keer moet de waarde van de hypotheek worden betaald. Meer dan één op de drie verwacht niet aan die schuld te kunnen voldoen.

Dit blijkt uit onderzoek van de Vereniging Eigen Huis onder ruim twaalfhonderd leden met deze hypotheekvorm. Slechts een aantal weet zeker dit te kunnen aflossen, maar veel weten het niet of zijn er eigenlijk helemaal niet mee bezig.

In de problemen

Twee miljoen huiseigenaren heeft een volledig of gedeeltelijk aflossingsvrije hypotheek. Vijftig procent heeft er vrijwillig op afgelost. De andere helft kon wel eens in de problemen komen.

Sinds 2011 kun je deze hypotheekvorm al niet meer afsluiten. Wie deze te zijner tijd wil verlengen kan nog wel eens voor verrassingen komen te staan omdat de hypotheekverstrekkers inmiddels andere voorwaarden hanteren.

Overwaarde doet er minder toe

Bij een nieuwe hypotheek wordt vooral gekeken naar het inkomen en niet naar de overwaarde op je woning. Daar vergissen ouderen zich nog wel eens in, die bijvoorbeeld nu leven van een pensioen of minder zijn gaan werken.

De overwaarde van het huis lijkt in veel gevallen niet voldoende om de lening na dertig jaar te verlengen. Er wordt gewoon gekeken of je voldoende inkomen hebt om de lening te kunnen betalen. Die overwaarde doet er dan minder toe.

Wie dan zijn huis niet meer kan betalen, moet verkopen. Het gaat om 700.000 huishoudens met een aflossingsvrije lening.