close
  • donderdag 5 december
Zorg en Zekerheid

Zorgeloos langer thuis wonen met traplift

Zorgeloos langer thuis wonen met traplift

Nederland wordt grijzer. In ons land wonen steeds meer senioren. Op het moment is dit aantal al over de 1 miljoen gegaan, maar de verwachting is dat dit over ongeveer 10 jaar boven de 2 miljoen zit. Van ouderen wordt verwacht dat ze zo lang mogelijk thuis blijven wonen, wat ze over het algemeen zelf ook willen. Dit is niet in elk huis mogelijk, maar er zijn meerdere hulpmiddelen die hiervoor kunnen zorgen. Een voorbeeld hiervan is de traplift.

Wanneer is een traplift nodig?

Het is verstandig om niet te lang te wachten met het aanschaffen van een traplift, aangezien het ineens kan voorkomen dat de lift een noodzakelijk hulpmiddel is voor de oudere door bijvoorbeeld een blessure of een ziekte. Als dit het geval is dan kan een traplift ervoor zorgen dat de senior weer elke verdieping van het huis kan bereiken. Voornamelijk bij gewrichtsproblemen kunnen het traplopen belemmeren, zoals klachten aan de heupen en/of knieën. Dit kan de oorzaak zijn voor pijn en moeite bij het traplopen. Daarnaast kunnen ook aandoeningen aan de spieren of de evenwicht dit moeilijk maken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan MS en Parkinson. Zulke ziektes verminderen de mobiliteit van de oudere, waardoor het valrisico wordt vergroot. 

Wat kost een lift in huis?

Er zijn meerdere vormen van liften die je kunt plaatsen in een huis. Je zou kunnen kiezen voor een personenlift die je ook in hotels en flats ziet. Dit zal tussen de 20 en 40 duizend euro kosten. Deze hoge prijs komt onder meer doordat de woning veel verbouwd zal moeten worden. Daardoor kiezen veel mensen voor een andere optie die goedkoper is, wat dus de traplift is. Zo’n lift wordt gemonteerd aan de trap door middel van een rail. Je kunt deze variant van een lift al aanschaffen vanaf net wat minder dan 3000 euro, waarmee het een stuk goedkoper is dan de personenlift. Deze goedkoopste trapliften zijn vaak liften voor een rechte trap. Als je een trap hebt met een of meerdere bochten dan zal de prijs oplopen, maar toch kun je hier zonder meer een traplift laten plaatsen. Als de senior in een rolstoel zit dan kan alsnog een traplift geïnstalleerd worden, dit wordt een plateaulift genoemd. Rolstoelgebruikers kunnen zo een plateau oprijden waarna de lift hem of haar naar boven of beneden brengt. Dit is ook zeer zeker een veilige constructie.

Geschreven door: Redactie