Zorgbuddy moet patiënt door medisch doolhof slepen

Het CDA wil de zorgbuddy landelijk invoeren, een vrijwilliger met een speciale opleiding die ernstig zieken helpt en begeleidt als ze door de medische molen gaan. Ook de Patiëntenfederatie ziet hier wel brood in.

Buddy’s zijn er om patiënten bij te staan in de emotionele achtbaan die ze ondergaan gedurende hun ziekteproces. Maar ook bij praktische zaken kan de ondersteuner inspringen. Zo zal deze vrijwilliger de patiënt begeleiden bij het bezoeken van artsen en specialisten, maar ook ontspannende activiteiten ondernemen met de zieke.

,,Je kunt in zo’n zware periode heel goed iemand gebruiken die het zorgdoolhof snapt”, aldus CDA-Kamerlid Hanke Bruins Slot. ,,Minister Schippers moet, samen met de patiëntenorganisaties, kijken of zo’n zorgbuddy in de ziekenhuiszorg landelijk kan worden geregeld. Zeker nu steeds meer mensen ouder worden en (chronische) ziekten krijgen.”

5 miljoen mensen
Uit onderzoek blijkt volgens Bruins Slot dat veel mensen niet begrijpen hoe de gezondheidszorg in elkaar zit of wat de informatie betekent die ze over hun ziekte of gezondheid ontvangen. Een Europese studie komt zelfs uit op een schatting 29 procent van de Nederlanders, in totaal 5 miljoen mensen.

Het idee van de buddy in de ziekenhuiszorg is overigens niet nieuw: al in 2015 liep er een project in de omgeving van Rotterdam, in samenwerking met de Erasmus Universiteit. Een landelijke uitrol kwam nooit van de grond. Nu bestaan zulke buddyprojecten her en der in het land, maar ze zijn vaak zieltogend.

Laatste daad
,,Hoe gaan we het zo van de grond trekken dat iedereen er gebruik van kan maken, dat is de vraag”, zegt een woordvoerder van de Patiëntenfederatie. ,,Iedereen heeft recht op een onafhankelijk zorgondersteuner, die kan helpen bij het keukentafelgesprek voor thuiszorg. Maar diezelfde persoon moet ook mee kunnen gaan naar het ziekenhuis of verpleeghuis. Als het de laatste daad van dit kabinet is om zulke ondersteuning landelijk te regelen, zeggen wij geen nee.”

Het geld voor de landelijke opleiding van buddy’s kan wat het CDA betreft komen uit het preventiepotje. Minister Schippers maakte vorige week nog bekend dat de komende vijf jaar 21,9 miljoen euro extra beschikbaar komt voor dat doel.

De Tweede Kamer praat vandaag over de zorgbegroting.

Bron:AD.nl