close
  • donderdag 13 augustus
Financiën

Zonder 60plussers zou de woningmarkt stagneren. Hoe zit dat?

Zonder 60plussers zou de woningmarkt stagneren. Hoe zit dat?

Veel mensen klagen over de hoge en steeds maar stijgende huizenprijzen. Dat is geheel terecht, maar de groep ouderen die al jaren een (gezins)woning heeft en bereid is te verhuizen naar een kleinere woning doet er haar voordeel mee. Flink ook.

Ze weten namelijk in veel gevallen hun huis te verkopen met een flinke winst. Het kan gaan om wel vijftig procent overwaarde en dat loopt soms op tot wel een ton! Zo meldt het Hypotheken Data Netwerk (HDN).

Met dat geld kan een kleinere woning gekocht worden. De financiering daarvan is dan nog maar een peulenschil. Soms kiezen ouderen ervoor om te gaan huren.

Genieten van de vrijheid

Ook Gerda Uiterwaal zette deze stap en vertelt daar binnenkort uitgebreid over op 50plusinnederland.nl. Zij en haar man besloten afgelopen jaar hun gezinswoning te koop te zetten nadat de kinderen het huis uit waren. Het was een bewuste keuze voor een ander leven. Het huis was zomaar verkocht en de opbrengst loog er niet om. Ze wonen nu in een klein appartement en genieten van de vrijheid die dat heeft opgeleverd.

Aantrekkelijke stap

Makelaarsorganisatie NVM ziet sinds lange tijd het aanbod van huizen groeien, mede te danken aan de bereidheid van 60plussers om te verhuizen. De hoge verkoopprijzen maken het voor hen aantrekkelijk de stap te zetten.

Starters vissen daarmee achter het net. Voor hen is het steeds moeilijker een betaalbare woning te kopen. Vorig jaar liep het aantal starters dat een huis kocht al met bijna tien procent terug. De prijzen zijn immers met 8,5 procent gestegen naar een gemiddelde van 336.698 euro. Het is voor hen financieel nauwelijks nog te doen. Zo zou slechts vijf procent van deze groep met een jaarinkomen van 32.600 euro een betaalbare koopwoning kunnen vinden.

Oversluiten

Toch stijgt het aantal hypotheekaanvragen, vooral vanwege het grotere aantal mensen dat een hypotheek oversluit. Vorig jaar was die stijging vier procent. Het aantal nieuwe hypotheekaanvragen daalde met 3,1 procent (cijfers HDN).

Volgende maand het verhaal van Gerda.

Bron: AD

Geschreven door: Redactie