close
  • dinsdag 14 juli
Vrije tijd

Zomertrends 2019: de comeback van de Birkenstocks en het heuptasje

Zomertrends 2019: de comeback van de Birkenstocks en het heuptasje

Het is volop zomer. Hoge temperaturen en veel zon. Misschien wat aan de warme kant, maar het heeft ook voordelen. De jas kan thuisblijven en het is de perfecte kans om eindelijk dat leuke zomerse kledingstuk uit de kast te trekken. De afgelopen weken was er in het straatbeeld dan ook van alles te zien op modegebied.

Er is goed nieuws voor iedereen die niets met mode heeft en gewoon aantrekt wat lekker zit. Het motto voor de zomer van 2019 is: “Vrijheid, blijheid”. Kortom, alles mag als het maar comfortabel is. Je bent dus waarschijnlijk ongewild hip dit jaar. De Birkenstocks en heuptasjes, beide met een wat suffe reputatie, beleven een comeback. De orthopedische sandalen die zo heerlijk zitten mogen weer en ook met een heuptasje val je niet meer buiten de boot. Net als met een tuinbroek, die eveneens een revival beleeft. De bike short is helemaal nieuw in het modebeeld.

Birkenstocks

In ziekenhuizen en zorginstellingen zie je ze overal: Birkenstock sandalen. Het schoenenbedrijf Birkenstock werd in 1774 opgericht door Duitser Johann Adam Birkenstock. Kleinzoon Konrad merkte op dat voetzolen niet plat zijn en dat schoenzolen dat dus ook niet hoeven te zijn. In 1896 kwam hij met ‘Fussbett’, de inmiddels iconische orthopedische zool. Dat Birkenstocks van een hele goede kwaliteit zijn en dat er al die jaren bijna niet werd afgeweken van de originele look, maakt deel uit van de succesformule: Deutsche Gründlichkeit overleeft alles.

De sandalen waren in de jaren zeventig vooral geliefd bij de hippies. In de periode erna zag je diverse pieken in de populariteit. Heidi Klum verscheen zelfs op de catwalk met Birkenstocks aan haar voeten. Tussen de pieken door was de sandaal vooral gewild onder medewerkers van de natuurwinkel en vegetariërs. Zo maakte dit Duitse product vele golven mee, variërend van superhip tot iets voor geitenwollensokken types of praktische mensen. Dit jaar wordt de Birkenstock weer door velen omarmd. De mode is grillig, maar als iets lekker zit, dan komt het altijd weer terug. Wat ook helemaal bij deze tijd past is de duurzaamheid van de schoen. De productie in Duitsland gebeurt grotendeels ambachtelijk (elke sandaal vraagt zeventien stappen en meer dan honderd deskundige handbewegingen). De grondstoffen zoals kurk, natuurlatex, koper, messing, wolvilt en kwaliteitsleer komen van duurzame natuurlijke bronnen, zoveel mogelijk uit Europa.

Het heuptasje

In de jaren tachtig en negentig droeg iedereen er één en sinds een paar jaar is ie terug: de heuptas. Nogal onverwacht, want jarenlang werd het tasje beschouwd als ouderwets en riep het beelden op van toeristen met witte sokken in sandalen en een lullig heuptasje om de middel. Maar inmiddels zien ze er veel stijlvoller uit. Ook deze zomer is de heuptas 2.0, ook wel Fanny pack of bombag genoemd, nog helemaal hip en onmisbaar tijdens het festivalseizoen. Een multifunctioneel tasje, dat je schouders en nek verlost van een zware rugzak. Alleen het echt noodzakelijke past erin, waardoor je geen overbodige dingen meesleept en je handen vrij hebt. Designers hebben zich over de modellen gebogen en het heuptasje nieuw leven ingeblazen. Ook mannen kunnen er rustig mee over straat. De heuptas is uitgegroeid tot een wezenlijk onderdeel van een trendy outfit.

Tuinbroek

De tuinbroek was oorspronkelijk bedoeld als werkkleding voor arbeiders en boeren en werd daarom gemaakt van stevige stof. In de Tweede Wereldoorlog gingen ook vrouwen een tuinbroek dragen. Zij moesten het zware werk overnemen terwijl hun mannen aan het front waren. In de jaren zestig en zeventig werd de salopette een mode-item. Vooral onder jongeren was de broek enorm populair. Ook nu ontstond er weer een golfbeweging en de tuinbroek werd uiteindelijk een kledingstuk dat gelijk stond aan ‘totaal niet sexy’. Vergelijkbaar met de broekrok zeg maar. Maar… hij is weer overal te koop en past precies in het thema van 2019 dat alles wat je draagt vooral lekker moet zitten en praktisch moet zijn. Er zijn zoveel uitvoeringen, dat je er tegenwoordig met een tuinbroek supervrouwelijk uit kunt zien. Of supermannelijk, want ze zijn er ook voor de man in verschillende modellen.

Bretonse streepjes

Vrijwel iedereen heeft wel iets met streepjes in de kast hangen. Wat ontstond als uniform voor Franse matrozen, werd ook een geliefd item onder fashionista’s en zeilers. Op de Waddeneilanden hangen de sjaaltjes en truien met Bretonse streep al heel lang in de rekken voor de toeristenwinkeltjes. Maar ook op de catwalk van de grote modehuizen komen de marinestreepjes regelmatig voorbij. Deze trend is dan ook vast een blijvertje, zij het met ups en downs.

Franjes

Omdat een bohemianlook helemaal in is, is de franje superhip. Naast het hippiegevoel straalt de franje ook het cowboygevoel uit. Ze kunnen werkelijk overal aan zitten: aan tasjes, laarzen, leren jacks, kimono’s, bikini’s en oorbellen. Hoe je één en ander combineert bepaalt welke stijl je creëert.

Dierenprint

Dierenprints werden vroeger nog wel eens gezien als vulgair. Maar de laatste jaren zie je ze overal. Niet alleen van het luipaard, maar ook tijgers, zebra’s en zelfs dalmatiërs komen voorbij.

Bike shorts

De hype van de bike short is nog vooral iets voor onze jongeren, maar wie weet ontdekken ook de ouderen het gemak van deze wielerbroekjes. Het zeemleer is weggelaten en ze zitten heerlijk comfortabel. De bike short wordt vaak gecombineerd met een crop top of juist met een oversized t-shirt. Ook een item dat aan een comeback bezig is trouwens. Natuurlijk is de short verkrijgbaar in een dierenprint. Heuptasje erbij, Birkenstocks aan en klaar ben je!

 

 

Geschreven door: Boukje Wiersma