Zomerse sandwiches, zo maak je ze

Ook al zijn smoothies lekker en maken we als lunch steeds vaker een salade, we blijven een land van boterhammen. Nu zijn die met oude kaas en een lepeltje mosterd voor veel mensen niet te versmaden, de echte flink belegde sandwich mag er ook zijn. Zeker op een zomerse dag, als je geen zin hebt lang in een warme keuken te staan. Inspiratie nodig? Ga lekker stapelen.

Kies in alle gevallen voor een broodsoort waar je van houdt. Liefst volkoren en een beetje stevig. Je kunt het even roosteren, maar als je stevig brood hebt hoeft dat niet per se. En dan het beleg. Je kunt natuurlijk eindeloos variëren, maar het allerlekkerste is het als die boterhammen vol belegd zijn. Dat wil zeggen, niet met één, met twee of drie, maar met wel vier lagen smakelijk beleg.

-traditioneel

Ga je voor traditioneel dan kies je voor een clubsandwich bestaande uit twee sneetjes met daartussen gebakken ontbijtspek, tomaat, komkommer, gebakken ei, sla, kipfilet en wat mayonaise. Een prikker houdt de boel bij elkaar, want het is een hele-boel!

-vegan

Mix eens wat avocado vruchtvlees met citroen, crème fraîche, kruiden en zout tot een smeuïg geheel en smeer dat over boterhammen. Voeg er komkommerplakjes en schijfjes avocado bij. Kies voor vegan gehalveerde groenteballetjes voor een stevige bite. Voor de niet-vegetariërs kun je er gerookte plakjes kip aan toevoegen.

-spread

Wat lekker smeert, eet ook vaak lekker. Wel eens gedacht aan sneetjes brood met hummus naar smaak (met pompoen of verschillende kruiden gemengd), met avocadospread of andere groentespreads? De truc is om er geen aparte boterhammen van te maken, maar deze spreads om en om toe te voegen aan wel drielaags brood. Sneetje met hummus, sneetje erop met avocadospread en daarop weer een sneetje met groentespread en vervolgens nog een sneetje brood om het af te dekken. Grote happen!

-ei

Op die boterham met kaas na, kan het eigenlijk niet Hollandser: een broodje ei. Maar dan natuurlijk met een twist. Vermeng gekookte eitjes eens met bieslook, citroen, mosterd, mayonaise, worcestershiresaus en veldsla. En dan tussen lekkere boterhammen of een knapperig broodje.

-zalm

Zalm leent zich supergoed voor het creëren van een sandwich als je de vis combineert met sla, mayonaise vermengd met een beetje citroensap en kruiden naar wens (tip: dille). Dit kan heel goed met een minder zware broodsoort. Het is een lichte sandwich.