close
  • vrijdag 26 februari
Zorg en Zekerheid

Zomers weer beïnvloedt bloedvoorraad

Zomers weer beïnvloedt bloedvoorraad

In de zomer komen minder donors bij de Bloedbank dan in de rest van het jaar. Mooi weer, feestdagen, soms in combinatie met grote sportevenementen: allemaal momenten dat donors even overslaan. Maar ook in de zomervakantie rekenen patiënten op u! 

Bloed is maar kort houdbaar. Daarom balanceert Sanquin Bloedbank de vraag naar bloed met de voorraad bloed door donors op basis van bloedgroepen op te roepen voor bloeddonatie. Als een bepaalde bloedgroep in de voorraad meer wordt gebruikt, dan worden donors met die bloedgroep in hogere aantallen uitgenodigd. Dat systeem werkt goed, maar kent een zwakke plek: als grotere groepen donors na een oproep toch niet doneren, daalt de bloedvoorraad. En dat is, met de zomervakantie voor de deur, nu al gaande. Dat maakt het bewaken van de balans aanzienlijk uitdagender.

Op afspraak

“We hebben in Nederland natuurlijk niet altijd zulk mooi weer als nu”, zegt Daphne Thijssen, directeur van de Bloedbank Sanquin. “Je kan het niemand kwalijk nemen als er wordt gekozen voor een lekkere dag buiten. Maar voor de Bloedbank wordt het wel lastiger. We benadrukken daarom dat als een donor wordt opgeroepen, we ook echt op die persoon rekenen. En dat, als het om welke reden dan ook niet uitkomt om in die weken te doneren, de donor zich tijd afmeldt.”

Patiënten

In Nederland geven 341.000 donors bloed. Daarmee worden levens gered of verbeterd van slachtoffers van ongelukken, brandwonden of patiënten met leukemie of een chronische aandoening. De Bloedbank zorgt voor voldoende bloed om die patiënten te kunnen helpen. In deze warme vakantieperiode betekent dat extra herinneringen versturen aan donors, maar ook het werven van extra donors om flexibeler met dit soort schommelingen om te kunnen gaan.

Bron: Sanquin

Geschreven door: Redactie