Zomer EHBO: van berenklauw tot tekenbeet

De zomer is het perfecte moment om heerlijk achterover te leunen en te ontspannen. Toch kun je tijdens warme zomerdagen ook in situaties terecht komen waar relaxen juist even niet aan de orde is. Want dit zonnige seizoen brengt ook een aantal risico’s met zich mee. Vooral wanneer je er veel op uittrekt in de natuur. Handig als jij dan precies weet hoe je moet handelen, zodat je niet hoeft te stressen. Het is immers vakantie.

Wat moet je doen bij een kwallenbeet?

In de zomer staan we massaal in de file naar de kust om daar lekker in de zee te gaan liggen. Daar liggen we echter niet alleen. Ook kwallen zweven daar in het water of liggen op het strand. Dat betekent dat de kans groter is dat je met elkaar in aanraking komt en een kwallenbeet oploopt. Vooral kinderen vinden kwallen vaak fascinerend en willen het aanraken. Maar wat moet je eigenlijk doen bij een kwallen beet? Wanneer je een kwallenbeet hebt, kan dat behoorlijk pijn doen.

Het kan branderig en jeukerig voelen en vaak zwelt de huid op en wordt deze rood. In hele ernstige gevallen, bijvoorbeeld wanneer iemand een allergische reactie krijgt, kun je er erg ziek van worden en zelfs in shock raken. In dat laatste geval dien je 112 te bellen. De eerste reactie bij een kwallenbeet is misschien om over de plek te wrijven, maar dat moet je niet doen. Eerst probeer je de netelcellen van de kwal met zeewater weg te spoelen of anders weg te schrapen. Vermijd koud kraanwater, want hierdoor wordt de reactie juist erger. Als je gespoeld hebt of de netelcellen weg geschraapt, dan dompel je de gestoken plek onder in flink heet water voor tenminste tien minuten.

Wat moet je doen bij een zonnesteek?

Heerlijk, dat zomerse zonnetje. Maar je kunt er ook juist last van krijgen als je je tijd in de zon niet een beetje beperkt. Dan loop je een zonnesteek op. Soms heb je zelf niet direct door dat je een zonnesteek hebt. Hoe herken je een zonnesteek? Wanneer iemand een zonnesteek heeft, kan die persoon hevig gaan zweten, heel bleek worden of juist rood. Vaak klaagt iemand over hoofdpijn en duizeligheid of kunnen ze zelfs gaan overgeven. Ook flauwvallen, heel erg moe zijn en slap horen bij de symptomen. Mensen met een zonnesteek ervaren ook vaak spierkrampen en kunnen onhandig worden en bepaalde gewone taken ineens niet meer uitvoeren.

Het belangrijkste is dat je iemand met een zonnesteek direct uit de zon haalt en in een rustige, koele en beschutte omgeving neerlegt. Drinken is belangrijk. De verleiding is misschien groot om heel koud drinken aan te bieden, maar dat is juist een slecht idee. Geef liever lauw of niet te koud water of een ander drankje en iets zouts te eten. Als iemand niet snel opknapt, of verslechtert is het belangrijk om medische hulp in te schakelen.

Wat moet je doen bij een tekenbeet

In de zomer gaan we graag de natuur in. Heerlijk als je daar met het hele gezin van kunt genieten en alle tijd hebt om op avontuur te gaan. Maar teken gaan ook op verkenning, en vinden het fijn om zich in jou vast te bijten, bij voorkeur in je oksel, lies, knieholte of op een ander warm en plakkerig plekje. Als je in de natuur bent geweest is het dan ook belangrijk om jezelf (of elkaar) een grondige tekencheck te geven. Maar wat moet je doen als je er eentje vindt die zich heeft vastgebeten?

Allereerst moet je waarschijnlijk even goed kijken wat het is, want een teek kan ontzettend klein zijn. Zo klein dat het met het blote oog niet altijd te herkennen is. Vaak ontdek je een teek dan ook omdat het jeukt en je voelt dat er iets zit. Het lijkt dan een heel klein spinnetje, als ze nog klein zijn.
Het belangrijkste bij een tekenbeet is dat je hem zo snel mogelijk, maar op de juiste manier, verwijderd. Dat betekent dat je een scherp en fijn pincet gebruikt om de teek zo uit je huid te trekken dat je niet in het achterlijf knijpt. Daarmee verklein je namelijk de kans dat de teek de ziekte van Lyme op jou overdraagt. Ook een tekentang of tekenkaart kan een goede manier zijn om de teek te verwijderen. Om goed in de gaten te houden of je geen klachten krijgt, is het daarnaast belangrijk dat je opschrijft wanneer je een tekenbeet hebt gehad en een foto maakt van de plek waar je gebeten bent. Je moet namelijk controleren of er geen kring om de tekenbeet heen ontstaat. Ook wanneer je andere klachten ervaart (binnen drie maanden na de beet) zoals koorts en een grieperig gevoel, vermoeidheid, spierpijn en hoofdpijn is het zaak om contact op te nemen met de huisarts en de tekenbeet te vermelden.

Wat moet je doen bij een berenklauw brandwond

Van juni tot oktober zie je ze weer regelmatig overal bovenuit torenen. De berenklauw, een plant met witte bloemetjes, die tot wel vier meter hoog kan groeien. Een mooie, maar ook gevaarlijke plant. Want wanneer je hiermee in contact komt, kun je flinke brandblaren oplopen.
Dat je een berenklauw hebt aangeraakt is niet altijd direct duidelijk. De reactie kan namelijk pas 24 uur later de kop op steken. Als iemand een berenklauw heeft aangeraakt en vervolgens in de zon is geweest kunnen er namelijk na 24 uur rode vlekjes of jeukende blaasjes ontstaan, die vervolgens in grote blaren veranderen. Dit worden ook wel brandwonden genoemd, omdat het daar ook echt op lijkt en behoorlijk ernstig kan zijn. Als je zulke berenklauw brandwonden oploopt dan kan dat een flinke tijd nodig hebben om weer te helen en ook lelijke littekens of verkleuring achter laten.

Daar zit natuurlijk niemand op te wachten. Het allerbeste wat je dan ook kunt doen is de berenklauw vermijden en ervoor zorgen dat kinderen de plant ook herkennen en vermijden. Kom je er toch mee in aanraking, was de huid dan direct met veel lauw water en zeep en vermijd zonlicht. Het zijn namelijk de uv-stralen die ervoor zorgen dat de huidirritatie in brandwonden omslaat. Als de reactie meevalt dan kun je de blaartjes na het spoelen afdekken met een verbandje of een grote verbandpleister. Wanneer de blaren groot zijn of een groot oppervlakte van de huid bedekken dan is contact met een arts raadzaam.

Wil jij volledig voorbereid en relaxed je vakantie in? Dan is het misschien een goed idee om een EHBO cursus op te zoeken bij jou in de buurt, zodat jij precies weet wat je moet doen als iemand zich verslikt tijdens een gezellige buurt bbq, als er een kind dreigt te verdrinken of als iemand een rare smak maakt in het zwembad. Met deze handige tips kom je in ieder geval al een heel eind!