Zo wordt het weerbericht steeds anders uitgelegd

Twee weermannen, twee weerberichten. Is er nou droogte of niet? Lees hoe het zit.

Vorige week donderdagochtend viel er een spatje regen in het noorden en Facebook stroomde vol met opmerkingen als: ‘hoe heet dat ook alweer?’ en foto’s van auto’s waarop druppels te zien waren. Leuk en grappig natuurlijk. We bevinden ons heus in een droge periode, maar om nou te zeggen dat we te kampen hebben met een zomerdroogte die het einde der tijden aankondigt, dat gaat weerman Jan Visser te ver. 

Visser, ooit weerman vanaf zijn geboorteplek het eilandje Marken, maar nu vanuit Purmerend, geeft enkele relativerende feiten op zijn weersite. Hij heeft er even een berekening op los gelaten en keek naar de gegevens van meer dan driehonderd KNMI neerslagstations. Wat bleek: in de eerste helft van 2018 is er gemiddeld over het land 349 mm neerslag gevallen. “Het langjarig gemiddelde voor de periode 1 januari-30 juni bedraagt 368 mm. Valt wel mee dus. Ik heb even gekeken naar enkele jaren (er zijn er meer!) die eveneens in het teken stonden van droogte: in dezen 1921 en 1976. Toen viel er tot 1 juli respectievelijk 223 en 221 mm. In het ‘zonnejaar’ 2003 viel er tot 1 juli gemiddeld 304 mm”, schrijft hij op zijn site.

Weerman Verhoef van de NOS: ‘het wordt steeds droger’

Marco Verhoef, weerman bij de NOS en werkzaam bij de KNMI, duidt duidelijk meer op de droogte en meent dat we in de inmiddels vijf procent droogste jaren zitten. Dat is uitzonderlijk, omdat er normaal meer neerslag valt en er minder verdampt, zo vertelt hij. Dat is ook te voelen. Momenteel is de lucht erg droog en je raakt je warmte snel kwijt. Anders dan wanneer het van dat vochtige klamme hete weer is. Verhoef laat weten dat het momenteel gemiddeld 25 graden in Nederland is en het verschil tussen de neerslag en de verdamping wordt alleen nog maar groter en daardoor wordt het dus ook steeds droger.

Weerman Visser is er niet over te spreken

Visser, bekend van het weerbericht voor verschillende landelijke dagbladen (Trouw, Noordhollandse Courant) en radiostations (Radio 10 Gold) en momenteel op RTV Noord-Holland laat via zijn eigen site weten niet te spreken te zijn over de uitspraken over de droogte in juni. Vanaf 15 juni zou er geen meetbare neerslag meer zijn gevallen. Dat is tot op heden 20 dagen. “In het voorjaar van 2007 viel er in april en begin mei gedurende 33 dagen geen neerslag,” trekt hij zijn pleidooi door. Ja, er is droogte, meent hij. Maar volgens hem zijn we nog niet zover dat er van een nationale ramp sprake is. De kretologie in de media als ‘nu al het droogste jaar ooit’ verwijst hij duidelijk naar het land der fabelen en meent dat er in ons land flink wat roeptoeteraars wonen.