Zo leuk had je kat het nog nooit!

Wie van katten houdt, krijgt vandaag in onze 'Oma weet raad 2.0 lifehacks-rubriek' een aantal geweldige zelfmaak-tips. Jij blij, kat blij. Doe er je voordeel mee!

Oma weet raad 2.0; lifehacks voor katten

Vroeger kon je voor al je problemen bij oma terecht. Had je last van katten in je tuin? Oma wist raad: plant gewoon een citroengeranium, daar houden ze niet van. Twee is nog beter. Of strooi konijnenkeutels in de tuin. Vinden ze ook niet fijn. Moet je wel een konijn hebben natuurlijk…

Tegenwoordig hebben we een nieuwe trend: de lifehacks, oftewel ‘makkelijke oplossingen voor alledaagse problemen die het leven aangenamer maken’. Ze zijn overal op social media. Sommige werken totaal niet, maar anderen zijn echt handig om te weten. 50+ leidt je door het oerwoud van tips en zet er regelmatig een paar voor je op een rij. Vandaag hacks voor zelfgemaakte kattenspeeltjes.

Een kat als huisdier, dat betekent meestal urenlang genieten van knuffelen, op schoot liggen en spinnen. En voor wie er zelf niet één heeft, zijn er kattencafés waar je onder het genot van een hapje en een drankje heerlijk kunt kroelen en spelen met verschillende kattenvriendjes. Café Poespas in Leeuwarden bijvoorbeeld, waar ze in een huiskamerachtige sfeer een eldorado voor hun huisdieren hebben gemaakt met zelfgemaakte speeltjes en grappige slaapplekken. Het is onze inspiratie voor de hacks van vandaag.

 Speelgoed voor katten om zelf te maken

 Kattensnoepjesspeeltje

Katten zijn gek op kattensnoepjes en willen er best veel voor doen om ze te pakken te krijgen. Ideaal om daar een spelletje van te maken. Neem een kleine petfles en maak er gaatjes in die net groot genoeg zijn voor een kattensnoepje. Vul het flesje met snoepjes en laat je kat eraan ruiken. Door te rollen kunnen ze de lekkernijen te pakken krijgen. Pret verzekerd. Je kunt ook wat kattensnoepjes in een grote boodschappentas stoppen. Katten zijn gek op kleine ruimtes, zeker als daar wat lekkers in zit.

Massagetafelpoot

MassageborstelKatten houden enorm van kroelen, wrijven en kopjes geven. Dat is hun natuurlijke gedrag om geur af te geven en hun terrein af te bakenen. Je kunt een ‘massagesalon’ voor je huisdier creëren door schoonmaakborstels aan een tafelpoot te bevestigen. Daar zal je kat enorm van genieten, zeker als je ze eerst door kattenkruid heen wrijft. Je kunt ook een siliconen massageborstel aan de tafelpoot bevestigen. Wat ook leuk is, is om een buigbare dunne borstel te nemen, een soort grote rager, en die op een plankje te bevestigen. Daar kan je kat lekker onderdoor lopen.

Manden om in te slapen

Kat in mandSommige katten hebben een speciaal kattenmandje, maar de dieren zijn eigenwijs genoeg om daar nou net niet in te gaan liggen. Waarschijnlijk juist omdat het een echte kattenmand is. Rieten manden zijn wel erg geschikt om een leuke slaapplaats voor je huisdier mee te creëren. Bevestig vier touwen aan een mand die groot genoeg is en hang die ergens op. Zo krijg je een heerlijke schommelmand. Wat ook grappig is, is om een rieten prullenmand of wasmand  aan de muur te bevestigen. Kussentje erin en klaar is je kattenbed.

Afkoelbal

Als het erg warm is, zoekt je kat een koel plekje en blijft daar dan languit liggen. Voor deze zomerse dagen hebben we een verwentip voor je huisdier. Vul een ballon met water en leg deze een nacht in de vriezer. Haal de ballon eraf, spoel de ijsbal even af en leg in een schaal. Ze kunnen er heerlijk aan likken en even afkoelen.

waterbal

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wist je dat Ikea sinds kort meubels verkoopt voor huisdieren? Lees er hier meer over.