close
  • zondag 27 september
Werk en opleiding

Zo kom je als 50plusser aan een baan

Zo kom je als 50plusser aan een baan

De 68-jarige gepensioneerde Rob uit Vlaardingen probeert al ruim vijf jaar leeftijdgenoten aan een baan te helpen. Dat doet hij door middel van zijn eigen LinkedIn-pagina. Dat vinden wij nou een prachtig initiatief. Even het verhaal. 

Rob Mes werkte ooit bij de belastingdienst en na zijn pensioen startte hij met het gratis een podium bieden aan werkzoekenden. Inmiddels is bijna de helft daarvan boven de vijftig jaar. Volgens Rob gaat er veel mis bij het solliciteren én bij de werkgevers. “Werkgevers moeten echt veranderen,” vertelt hij aan het AD. “Ze willen wo’ers voor een mbo-functie en beginnen al te piepen bij kandidaten van veertig jaar.” Hij is van mening dat oudere werknemers juist veel meer het overzicht hebben en zeker niet ziekelijk zijn of de werkdruk niet aankunnen. 

Solliciteer zonder taalfouten

Daarentegen is hij ook van mening dat mensen zelf iets kunnen doen als ze serieus een baan zoeken. Zo is solliciteren zonder taalfouten een must en moet je er ook een goeie serieus foto bij plaatsen. “Dan hebben ze een slecht afgesneden foto uit de kroeg als profielafbeelding. Daar ga je de oorlog niet mee winnen. Je moet jezelf verkopen.” Een struikelblok blijkt onder meer dat ouderen vaak op een goed niveau functioneren, maar geen diploma hebben, waarmee ze buiten spel komen te staan.

Steeds meer banen

Volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek is 3,8 procent van de beroepsbevolking boven de 45 jaar werkloos. Deze groep vindt niet zo snel een baan en blijft relatief lang thuis zitten. Er zijn daarentegen steeds meer banen ter beschikking. Werkgevers zitten om mensen te springen. Rob probeert een lans te breken voor beide partijen. Hij wordt dagelijks benaderd en ook werkgevers weten hem inmiddels te vinden. Hij schat dat tien procent van zijn oproepen tot een baan leidt. Ook verwijst hij door naar onder andere jobcoaches. 

Ook op zoek naar een baan en ouder dan vijftig jaar? Waar loop je tegenaan en wat zijn je wensen? Laat het ons weten. 

bron: AD

Geschreven door: Redactie