Het is al ruim een jaar geleden dat covid-19 onze levens op de kop heeft gezet. Een van de coronamaatregelen was bijvoorbeeld dat de horeca een hele tijd dicht moest, waardoor wij genoodzaakt waren om onze kook- en eetgewoontes aan te passen. Sterker nog, volgens een onderzoek van Hellofresh stonden de gebruikers van deze maaltijdboxen in het afgelopen jaar maar liefst 12,8 miljoen uur achter het fornuis. Dit is een record, want in 2019 stond men 72% minder in de keuken. Het aantal HelloFresh bestellingen verdubbelde vanaf maart 2020 en sindsdien wordt er ook veel gezonder gekookt.
Nederlanders koken gezonder
Het goede nieuws is dus dat we gezonder zijn gaan eten sinds corona. 39% van de Nederlanders geeft namelijk aan meer groente en fruit te eten en 53% zegt gezonder te koken en meer groente in hun maaltijden te verwerken. Ook experimenteerde 25% met gebalanceerde recepten en voedzame bowls (11%) zoals buddha bowls. Afvallen lijkt nog steeds een belangrijke reden te zijn om gezond te eten, want er werd online 200% meer gezocht naar “gezonde maaltijd met weinig calorieën”. Ook zag HelloFresh een stijging in de zoektermen “gezonde maaltijd recepten” (89%) en “gezonde maaltijd om af te vallen” (75%).
Sinds corona drinken we 60% meer alcohol
Ondanks dat we gezonder kookten, werd er wel vaker alcohol gedronken tijdens de maaltijd. In 2019 werden er 1.500 flessen wijn per maand bij HelloFresh besteld, maar vanaf maart 2020 steeg dit aantal naar 2.400 flessen. Dat is een stijging van 60%!
Ruim 10 miljoen vegetarische bestellingen in 2020
Een opvallende trend bij de HelloFresh-bestellingen in het afgelopen jaar was dat het aantal vegetarische gerechten van 3,8 miljoen steeg naar 10,1 miljoen sinds corona. Onze eiwitten haalden we bij voorkeur uit vegetarische ingrediënten (40%) en op nummer 2 stond kip (22%). Verder haalden we onze proteïne uit vis (12%), rundvlees (11%) en varkensvlees (10%). HelloFresh-gebruikers zochten ook 133% meer naar de combinatie koolhydraatarme en vegetarische recepten en 50% meer naar vegetarische recepten alleen. Meer dan de helft van de respondenten geeft ook aan dat ze sinds maart 2020 meestal groente voorschotelen bij het avondeten.
Samen bakten we ruim 32.200 cakes en taarten!
Nederlanders gebruikten ook veelvuldig hun ovens. In 2020 maakten we hier zo’n 32.200 taarten, cakes en andere gebakjes in klaar. Deze trend heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat we nauwelijks uit eten konden. Als alternatief hingen we in onze eigen keukens de chef-patissier uit! Vooral bananenbrood en worteltaart was populair. Ook werden er ruim 8.000 desserts besteld bij de maaltijdboxen, waarbij we crème brûlée en chocolade-lavacake het lekkerst vonden.
Een culinaire reis in de keuken bij gebrek aan fysiek reizen
2020 was het jaar waarin we nieuwe keukens en kookstijlen ontdekten. Ruim 25% van alle bestellingen bij HelloFresh had een Italiaans tintje, dus deze keuken was onze grote favoriet in het afgelopen jaar. Daarnaast was de fusion keuken ook erg populair: fusion maaltijden werden drie keer zoveel besteld. Maaltijden met champignons – een ingrediënt die je in vrijwel alle keukens over de hele wereld terugziet – waren in het afgelopen jaar 8% populairder bij HelloFresh-gebruikers.
De populairste groente van de afgelopen tijd
In zowel 2019 als 2020 vonden we vooral tomaten, courgettes, rode paprika, broccoli en prei erg lekker. Ook paddenstoelen en champignons waren populair (+8%), vooral als er fusion werd gekookt.
Benieuwd naar het volledige onderzoek naar voedseltrends? Je leest het hier!