Zo groeit de fiets met je mee

Een fiets is in de jeugd regelmatig te klein. Als de groei er flink inzit, kun je zomaar heel wat fietsen verslijten. Gelukkig zijn ze er in enorm veel verschillende maten.

Nog maar net de loopfiets ontgroeit, gaan we over op de jongens- of meisjesfiets met een maat die uitgedrukt wordt in inches. Gemiddeld van 12 tot 26. Dat zegt zo op het eerste gezicht niets, maar ga er maar vanuit dat dat mee beweegt met de groei van een kind.

Eén inch is 25,4 millimeter en staat voor de hoogte van de band vanaf het loopoppervlak. Die inchmaat staat op de zijkant van de band ofwel de wang van een band.

Meisjesfiets van 26 of 24 inch

Tot zover het technische deel. Om je niet verder te vermoeien met al deze maten weet iedereen wel dat het aantal inches oploopt naarmate een kind in centimeters groeit. Zo is een meisjesfiets 26 inch voor meiden van tussen de 9 en 12 jaar. Dat is een gemiddelde. Afhankelijk van het postuur en de groei kan dat verschillen.

Soms zijn meisjes nog wat minder groot en kunnen ze toe met een meisjesfiets 24 inch. Gemiddeld geschikt voor meisjes tussen de 8 en 10 jaar. Het is maar net wat gewenst is en hoe je met een fiets toch een tijd vooruit kunt.

Valkuil: fiets op de groei kopen

Daar zit direct ook de valkuil voor ouders die een fiets ‘op de groei’ kopen. Dat wordt afgeraden omdat fietsen op een te grote fiets een kind in snel uit balans brengt. Het raakt met de voeten nauwelijks de grond en dat is bij het op- en afstappen lastig. Het is belangrijk dat dat vlot gaat nadat er wordt geremd. Bovendien zit het niet comfortabel. Een kind schuift dan vaak ook op een zadel maar wat heen en weer en is meer bezig met hoe het de fiets in evenwicht houdt dan dat het op de weg en op het verkeer kan letten.

Knieën moeten het stuur niet raken

Een te kleine fiets daarentegen is ook geen goed idee. Het is gevaarlijk als het kind met de knieën bijna het stuur raakt. Als dat stuur geraakt wordt, krijgt het een zwieper en gaat de fiets slingeren. Een kind krijgt dat niet snel onder controle en ligt er zomaar naast.

Een fiets moet gewoon op de juiste maat zijn, van de juiste hoeveelheid inches. Er is maar één manier om erachter te komen welke: passen en een proefrondje rijden. Ze groeien in die leeftijd als kool, en daar moet je de aanschaf van een fiets gewoon rekening mee houden.