close
  • dinsdag 18 mei
Algemeen

Zo creëer je het perfecte herfstgevoel

Zo creëer je het perfecte herfstgevoel

Afgelopen zaterdag begon officieel de herfst. Daar hebben we weinig van gemerkt, want het was dit weekend prachtig weer. En wie weet zit er nog wel een echte Indian Summer in. Maar we zullen stilaan toch moeten wennen aan het typische herfstgevoel van gekleurde herfstbladeren, kastanjes op de grond en pompoenen in de soep. Het is tijd om de zomer achter ons te laten en te genieten van wat dit jaargetijde te bieden heeft. 

De herfst is een tijd van rust en alvast een beetje naar binnen keren, zo staat in mijn Happinez agenda. Vogels trekken naar het zuiden en dieren die een winterslaap houden zoeken alvast een plekje. Bij ons gaat de verwarming een graadje hoger en we duiken voor het eerst weer met een dekentje op de bank. We gaan mee in de cyclus van de natuur en trekken ons steeds meer terug in huis. Om een echt herfstgevoel te creëren hebben we een paar leuke tips voor je:

Pompoenen

De pompoen mag hier natuurlijk niet ontbreken. Eerst maak je een prachtige lantaarn en daarna gebruik je het vruchtvlees voor een overheerlijke pumpkin Spice latte. Voor de lantaarn heb je, naast een pompoen, een mes, metalen koekvormpjes en waxinelichtjes nodig. Snij het bovenste gedeelte van de pompoen er netjes af, als een soort deksel. Nu heb je een goede opening om hem van binnen uit te hollen. Zorg ervoor dat de wand niet te dun wordt. Het uitsnijden van figuren is nog best lastig. Probeer het eens met metalen koekjesvormen. Die hebben een scherpe rand die je met een hamertje in de pompoen kunt tikken, zodat je het figuurtje zo uit kunt drukken. Een waxinelichtje erin, een mooi plekje geven, bijvoorbeeld bij de voordeur en klaar!

En dan is het tijd voor je beloning voor het harde werk, de Pumpkin Spice Latte

Verwarm de melk, de pompoenpuree, de suiker en speculaaskruiden op middelmatig vuur in een sauspannetje. Zorg dat het net tegen het kookpunt aankomt en haal het dan van het vuur. Roer daarna de vanille door het mengsel en maak er met een staafmixer een glad geheel van. Nu kun je de koffie erbij gieten. Goed doorroeren. Giet de Pumkin Spice Latte in een grote mok en garneer met een flinke dot slagroom en geniet ervan!

Herfstlichtje

Nu het ’s avonds sneller donker is, halen we de kaarsjes weer tevoorschijn. Dit mooie herfstlichtje is niet moeilijk te maken. Je hebt er een glazen potje voor nodig, een sjabloon van een blad, een Posca verfstift, stukje raffia touw, eikeltjes. Knip uit plakfolie een sjabloon van een blad. Plak het op het glazen potje en beschilder het hele potje met de Posca stift. Plak het sjabloon op het potje en beschilder het geheel (inclusief het sjabloon) met de Posca stift. Laat de verf goed drogen, haal het sjabloon eraf en zet het potje 45 minuten in de oven, op 160 graden. Hierdoor blijft de verf permanent zitten. Laat het potje afkoelen, vul de bodem met eikeltjes en zet er een waxinelichtje in. Daarna een stukje raffia touwe erom heen en aansteken maar!

Appels

Appels horen helemaal bij dit seizoen en je kunt er leuke dingen mee doen. Ook van een appel kun je heel eenvoudig een leuk kaarsje maken. Koop een paar stevige appels, snijd een rondje uit de bovenkant (niet te diep) en plaats er een waxinelichtje in. Appeltje eitje!

Voor de vogels kun je een halve appel uithollen en vullen met zaden. Knoop er een touwtje omheen en hang het in je tuin. Hetzelfde kun je met een halve sinaasappel doen en daar bijvoorbeeld pindakaas gemixt met havermout of zaden in doen.

Lekkere deken

En dan nog een idee voor de liefhebbers van breien. Bijgaande deken voor op de bank heb ik twee jaar geleden gemaakt en we genieten er iedere dag van. Hij is gemaakt van allemaal losse vierkanten. Je leest hier hoe domino-breien in zijn werk gaat.

 

 

 

 

 

Geschreven door: Boukje Wiersma