Wie zit er nou te wachten op een zeewierburger?

Een burger met zeewier uit de Oosterschelde, wie zit daar nou op te wachten? Nou, volgens de makers heel veel consumenten. Zelfs verstokte liefhebbers van de hamburger: “Er zijn in ons land ook steeds meer flexitariërs, mensen die één of meer dagen per week bewust geen vlees eten. Voor hen is dit een heel goed alternatief”, aldus de producent van de zeewierburger in Landgraaf.

Het is maar één van de vele innovaties in de biologische sector. Biologisch eten is hot. Wie daaraan twijfelt, kan vandaag en morgen even rondneuzen op de Bio-vakbeurs in de IJsselhallen in Zwolle. Die beurs groeit namelijk als kool. Vorig jaar was het aantal standhouders nog 250, dit jaar zijn het er al 350.

Innovatie
Veel aandacht gaat uit naar de laatste trends en nieuwe ontwikkelingen in de sector. “Want er wordt ongelooflijk veel geïnnoveerd”, zegt Miriam van Bree van Bionext, de koepel van biologische bedrijven in ons land. “Bijna dagelijks komen er nieuwe producten op de markt. Op de beurs zijn er heel veel te zien, vooral producten waar niks kunstmatigs aan is toegevoegd: geen kunstmatige smaak, geen kunstmatige kleuren.”

Dat heeft wel gevolgen waar veel consumenten niet zo dol op zijn. In de populaire knijpflessen ketchup bijvoorbeeld is de ketchup vuurrood. Zoals we gewend zijn. De biologische variant – uitsluitend gemaakt van zongedroogde tomaten en specerijen – ziet er beduidend anders uit. Dat schrikt misschien af.

Van Bree: “En nog een groot verschil: er zijn geen suikers aan de bio-ketchup toegevoegd. Want de normale ketchup lijkt toch veel op – sorry dat ik het zeg – suikersaus. En we merken gewoon dat mensen steeds meer op zoek zijn naar producten waar geen of weinig suiker in zit, of zoetstoffen.”

Pindakaas
Een ander voorbeeld is de pindakaas. Van het bekende A-merk is die pindakaas smeuïg zonder laagje olie bovenop. Bij het vermalen van de pinda’s wordt olie en kleine hoeveelheid vet toegevoegd. Biologische pindakaas heeft dat laagje wel. Wat er misschien iets minder aantrekkelijk uitziet.

Ook ligt de beurs vol met lactosevrije en glutenvrije producten. Voor wie dit soort producten niet kent, zal het wennen zijn. Kleur, smaak en structuur verschillen erg van de gangbare producten.