Ziek? Voel je niet schuldig!

Je voelt je niet lekker. Dilemma: naar het werk gaan of niet?

Je bent grieperig. Wat nu, ziek melden of niet? De verleiding om gewoon naar het werk te gaan is groot, want ze kunnen je immers niet missen? Misschien kan je uit huis werken?

Altijd maar door gaan terwijl je niet fit bent is niet goed voor je lichaam. Vroeg of laat wordt je dan echt heel ziek. Waarom gun je het jezelf niet om uit te zieken? Voel je je verplicht om door te werken, omdat het zo druk is op het werk? Wil je collega’s niet opzadelen met jouw werk en voel je je daarom schuldig wanneer je je ziek meldt? Dan maar thuis werken zodat je anderen niet aansteekt? Nee, er zit vaak meer achter dit dilemma.

Bang voor de consequenties

Je bent bijvoorbeeld bang voor ontslag of dat er iemand anders met een project aan de haal gaat waar jij je zo graag mee had willen bemoeien. De kunst is om jezelf er van te overtuigen dat je je heus wel ziek mag melden wanneer je een griep onder de leden hebt. Mocht iemand anders het project krijgen dan is dat toch geen ramp? En als je werkgever je contract niet verlengt vanwege het feit dat jij met griep thuis bent dan zijn er vaak meerdere redenen voor ontslag. Niet die ene keer griep. Bovendien is het feit dat je zo met dit dilemma worstelt een teken dat je een groot verantwoordelijkheid voelt voor je werkt.

Zet die gevoelens aan de kant

Het is juist zo belangrijk om rust te nemen en gezond te eten. Overtuig je jezelf ervan dat ziek zijn al niet leuk is en als je jezelf dan ook nog eens gek maakt met gedachtes dat ze je niet kunnen missen op het werk wordt het er niet beter van. Bovendien als je weer helemaal beter bent ben je een stuk productiever. Doorwerken wanneer je je niet lekker voelt levert vaak alleen maar fouten op. Negeer de signalen van je lichaam niet. Ga je altijd maar door dan heb je grote kans dat je op een dag helemaal opgebrand bent of dat je jezelf doodziek voelt.

Zorg voor jezelf

Blijf dus in bed of ga lekker op de bank liggen en geef gewoon toe dat je even niet in orde bent. Slaap wanneer dat kan. Op die manier knap je het snelst weer op. Want heb je een virus te pakken dan heb je al je energie nodig om het virus uit je lichaam te krijgen. Kun je niet slapen? Ga dan niet iets actiefs ondernemen, kijk dan televisie of lees in een boek. Geen moeilijke kost, want van hard na denken wordt je ook moe! En eet vooral groente en fruit. Ongezonde voeding waarin veel suiker, zout en vet in zit helpt niet om het virus te verdrijven.