Ziek of niet ziek; lekker opknappen van Gerda’s krachtige kippenbouillon

Gerda heeft in de vriezer altijd een paar bouillonblokjes op voorraad. Als basis voor een heerlijke soep als je er even doorheen zit of gewoon voor de lekkere trek.

Na een heerlijk weekend in Valkenburg voor de Cavemanrun, kwam ik thuis met een koortsig gevoel. Eerst dacht ik nog aan opvliegers, maar al snel bekroop me een ander gevoel en mijn hoofd begon te bonzen. Ik ben snel onder de wol gekropen en hoopte lekker te kunnen slapen om uit te rusten.

Nou, zo’n feestje werd het niet. Een loopneus hield mij de hele nacht volledig in zijn greep en je begrijpt dat de snotterdoeken niet zijn aan te slepen waren. Het waren overduidelijk geen opvliegers die me plaagden.

Snel weer op de been

Tja, hoe dit varkentje te wassen? Wat werd mijn strategie? Uitzieken sowieso, maar hoe kon ik mijzelf zo snel mogelijk weer op de been helpen? Steevast bewaar ik in de vriezer een pakketje bouillonblokjes. In een ijsblokjeszak giet ik dan (de op een eerder tijdstip) vers gemaakte kippenbouillon. Omdat die zo gezond en krachtig is. Een vers biologische kipkarkas is het beste ingrediënt voor deze bouillon. Zo geef ik mijn immuunsysteem een flinke opkikker. Een snufje kurkumapoeder (geelwortel) en verse peper met een paar schijfjes gember maken het geheel compleet.

Iedere dag een shotje en ik hoop weer snel fris en fruitig mijn dagelijkse dingen op te kunnen pakken. Zeker nu de temperatuur zo lekker oploopt en de zon volop schijnt. Natuurlijk hoef je niet per se ziek te zijn om van deze bouillon te kunnen genieten. Beterschap voor wie het wel te pakken heeft!

Ingrediënten:

 • 3 tot 4 kippenbouten
 • 2 liter water
 • 3 eetlepels (gedroogde) rode linzen
 • 2 preien
 • 1 ui (grof gesneden)
 • 2 teentjes knoflook
 • Een paar champignons
 • Een flinke scheut tamari
 • 1 theelepel sereh poeder
 • 1 theelepel kurkumapoeder
 • 1 theelepel gemberpoeder
 • Bosje verse peterselie
 • Halve rode peper

Aan de slag:

Doe ruim 2 liter water in een soeppan en voeg de kippenbouten toe. Breng dit aan de kook en laat het daarna ongeveer 2 uur op zacht vuur pruttelen. Neem de kippenbouten uit de bouillon en leg deze op een bord. Daarna de bouillon zeven. De kippenbouten kunnen na afkoelen ontveld worden en ontdaan worden van het bot. Met twee vorken de kip in draadjes plukken. Snijd de ui, prei, champignons, peper en peterselie. De bouillon weer op het vuur zetten en de gesneden ui, prei, champignons en rode peper toevoegen. Pers 2 knoflookteentjes en voeg deze toe. Vervolgens de poeders (sereh, kurkuma, gember) toevoegen. Dit alles aan de kook brengen. De rode linzen toevoegen samen met de peterselie en dan op laag vuur laten pruttelen voor zo’n 15-20 minuten.

Serveren met bijvoorbeeld een pitabroodje. Eet smakelijk!

Hartelijke (kook)groet,

Gerda Uiterwaal