Zet geen geboortedatum meer op je CV

De MBO’ers zijn niet aan te slepen, als gevolg van de snelle economische groei. Maar dat geldt niet voor 45-plussers en dan met name de hoogopgeleide 45-plussers. Die hebben slechts 50 procent kans om binnen het jaar weer aan de slag te komen. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.

Henk Krol, fractievoorzitter van 50 plus, is blij dat er eindelijk aandacht is voor dit probleem, want hij probeert er al jaren aandacht voor te krijgen: “Eindelijk worden mensen wakker. Dat is een voordeel. Wij hebben een ouderenambassadeur voor werkgelegenheid aangesteld, John de Wolf, die het hartstikke goed doet. Maar nu is het tijd voor een volgende stap. Veel vooroordelen die over ouderen de ronde doen, zijn helemaal niet waar blijkt uit onderzoek. Ouderen zijn niet duurder en ze zijn niet vaker ziek.”

Krol heeft wel een paar ideeën hoe ouderen op een sollicitatiegesprek kunnen komen. “Net als in het Verenigd Koninkrijk zou het verboden moeten worden om je geboortedatum op je cv te zetten. Dan maken ouderen meer kans om op gesprek te komen.”

Menno Meijer, directeur van uitzendbureau Rvaring voor 40+ en 65+, ziet het vaak gebeuren: bedrijven die geen ouderen aannemen. “Dat is diepgeworteld in onze samenleving en komt door de vut en het prepensioen. Daardoor zit het er bij ons niet in om een 50-plusser aan te nemen. De gemiddelde personeelsfunctionaris is 30 of 35 jaar. Die is niet gewend om iemand aan te nemen van de leeftijd van zijn of haar ouders.”

Een baan onder je niveau
En als die werkzoekende ook nog eens hoogopgeleid is, wordt het helemaal moeilijk. Werkgevers nemen niet zo snel iemand met een academische graad aan voor een baan onder zijn of haar niveau: “Zij zijn dan toch bang dat de nieuwe werknemer na een half jaar de baan inruilt voor een hogere positie ergens anders. En ze zijn bang dat de hogeropgeleide de collega’s op de afdeling overvleugelt.”

En tip voor een hoogopgeleide 45-plusser die op zoek is naar werk? “Dat vind ik heel badinerend om die groep advies te geven. Ik wil het graag omdraaien: de werkgever moet gewoon bij elke sollicitatieronde een 50-plusser uitnodigen.”

Bron NPO radio