close
  • donderdag 13 augustus
Zorg en Zekerheid

Zes uur lang op een paal voor jongeren met psychische problemen

Zes uur lang op een paal voor jongeren met psychische problemen

Aan het MIND-event Last Man Standing, waar 300 mensen proberen om 6 uur lang op een paal in het water te staan, doen dit jaar bijna drie keer zoveel mensen mee als in 2018. Dit jaar haalt MIND geld op voor projecten om psychische problemen bij jongeren te voorkomen.

Net als vorig jaar neemt Jasper Demollin, bekend van onder meer Streetlab en All Stars the Musical, de presentatie op zich. Zelf heeft Jasper ook ervaring met psychische klachten. Het event vindt plaats op 22 juni om 12:00 uur bij Telstar Surfclub in Ermelo.

Veel deelnemers aan Last Man Standing hebben zelf te maken (gehad) met psychische problemen, of ze doen mee omdat ze een of meerdere mensen kennen die kampen met bijvoorbeeld depressie, een angststoornis of een eetstoornis.  Er zijn dit jaar voor het eerst ook vier  ‘rolstoelpalen’, zodat mensen in een rolstoel ook mee kunnen doen. Nick uit Dordrecht is de eerste die hier gebruik van maakt. Er doet zelfs iemand mee vanaf een andere locatie: NPO 3FM DJ Wijnand Speelman presenteert 22 juni van 11 tot 12 uur zijn show vanaf een ‘MIND-paal’ op het Mediapark in Hilversum.

Groot gevoel van saamhorigheid en steun

Uit de vorige twee edities van Last Man Standing bleek dat deelnemers een groot gevoel van saamhorigheid en steun ervaren tijdens het event. Een van de deelnemers schreef: “Meer en meer realiseer ik me dat we elke keer met z’n allen laten zien dat geestelijke gezondheid geen zwakte is. Want we staan daar, met z’n allen, ontzettend sterk en dapper te zijn. We tonen uithoudingsvermogen en leiderschap over onszelf en voor anderen. Het plaatje van Last Man Standing is een prachtige metafoor voor hoe we om kunnen gaan met geestelijke gezondheid. Zelf, maar ook zeker de maatschappij. Hoe we verder kunnen kijken dan de ziekte en kunnen zien dat er kracht, positiviteit, steun en liefde is”.

Tijdens de eerste en tweede editie van Last Man Standing hield meer dan helft van de deelnemers het vol om zes uur lang op een paal te blijven staan. Last Man Standing is overigens geen wedstrijd, iedere deelnemer draagt op zijn of haar manier een steentje bij.

Voorkómen van ernstige psychische aandoeningen

MIND vindt het belangrijk om aandacht te vragen voor psychische problemen bij jongeren en hier ook daadwerkelijk mee aan de slag te gaan. 75% van de psychische problemen begint namelijk voor het 24e levensjaar en 1 op de 5 jongeren heeft voor zijn of haar 19e al eens ernstige psychische problemen gehad. Door projecten en campagnes te voeren wil MIND voorkomen dat beginnende psychische klachten uitmonden in ernstige psychische aandoeningen.

Meer informatie over Last Man Standing is te vinden op www.lastmanstanding.nl.

Geschreven door: Redactie