Zeven keer advies van rouw- en verliesdeskundige Mieke Ankersmid

De dagen rond kerst lijken gezellig te moéten zijn. Moeilijk als je een dierbare verloren hebt die je zo ontzettend mist. Rouw- en verliesdeskundige Mieke geeft advies.

Verlies, verdriet en de feestdagen, een lastige combinatie

‘It’ll be lonely this Christmas, lonely and cold’. ’Ik zit hier heel alleen Kerstfeest te vieren’. Songs die het weer goed doen in december. En die ook zeggen dat het niet voor iedereen halleluja is met Kerstmis.

De dagen rond kerst, oud & nieuw lijken wel gezellig te moéten zijn. Overal lichtjes, lekkernijen, drank, feestelijk eten. Maar hoe is dat als net een van je dierbaren gestorven is? Of het is al langer geleden gebeurd, maar sindsdien voel je je helemaal niet meer happy met al dat ‘opgeklopte’ kerst-gedoe. Voor jou voelt het absoluut niet feestelijk, omdat die ene er ook dit jaar niet bij zal zijn. En dan worden de dagen ook nog eens korter; er zijn meer donkere dan lichte uren. En het is soms koud, nat. Allemaal factoren die niet bijdragen aan een opgewekte stemming, als je je toch al niet zo goed voelt.

Je wordt wel uitgenodigd hier en daar, maar hoe moet je je daar gedragen? Wordt er wel of niet over je geliefde gepraat? Durf je zelf haar naam te noemen? Moet jij erover beginnen en durft de rest het dan ook? Kortom: relaxed voelt het absoluut niet. Hier een aantal adviezen.

Ook anderen hebben verdriet

-De mensen die dicht bij jou staan, hebben weliswaar, net als jij, ook iemand verloren, maar jij meent dat de pijn bij hen niet zo groot is als bij jou. Heel begrijpelijk, maar zeker weten doe je dat natuurlijk niet. Probeer te bedenken dat ook zij mogelijk veel verdriet hebben.

Trek je niet terug

-Je weet niet goed of zij jou er deze dagen wel bij willen hebben, omdat jouw pijn nog zo voelbaar (en vaak ook zo zichtbaar) kan zijn. Dat kan op zich al een naar gevoel geven en je doen terugtrekken. Wees eerlijk en vertel dat je nog veel verdriet hebt. Vaak is het uitspreken van je verdriet al een stap in de richting van de ander. Je zult zien dat je dan ook beter begrepen wordt en dat je van harte welkom bent.

Hoe wil jij het?

-Veel nabestaanden balen er meestal van in deze periode het initiatief tot contact te moeten nemen. Toch is dat wellicht verstandig om te doen. Het geeft je de gelegenheid te voelen, te bedenken hoe jij deze dagen het liefst zou willen doorbrengen.

Wees duidelijk

-Wil je het liefst alleen zijn, of wil je mensen om je heen? Misschien wil je niet in een groot gezelschap zijn, maar zou het wel fijn zijn een paar begripvolle mensen om je heen te hebben. Maak dat duidelijk. Door hier over te praten en duidelijk te zijn over je twijfels en gevoelens, ontstaat meer begrip.

Luister naar je gevoel

-Misschien wil je dit jaar helemaal overslaan? Ook dat is niet erg. Luister naar je gevoel. Sta er bij stil en kom er vooruit en bespreek het met de mensen die jou lief zijn, dat heeft de meeste kans van slagen. En volgend jaar is het opnieuw kijken wat je dán wilt.

Praat over je verdriet

-Ik wil absoluut niet beweren dat het eenvoudig is. Het vraagt iets van je, terwijl je je niet op je best voelt. Maar eerlijk zijn en praten over je gevoelens, je verdriet, je bedenkingen, gedachten. Het lucht niet alleen op, het is ook een opening om over je gemis en verdriet te praten. En weet je wat: de ander worstelt mogelijk met hetzelfde en is blij dat jij er over begint en aangeeft wat fijn voor jóu zou zijn.

Luister naar de behoeften

-Nog een tip voor ‘de naasten’: bied een luisterend oor, kom niet met een uitgewerkt plan, maar luister naar de behoeften van de rouwende en ontdek samen wat een prettige. mogelijkheid voor deze dagen zou zijn.