Yes, muziek luisteren heeft een positief effect op je gezondheid!

Staat bij jou ’s ochtends meteen de radio aan en luister je zelfs naar muziek terwijl je onder de douche staat? Goed nieuws, want uit onderzoek blijkt dat muziek luisteren een positief effect heeft op je gezondheid. Hoe dat precies zit lees je hier.

Staat bij jou ’s ochtends meteen de radio aan en luister je zelfs naar muziek terwijl je onder de douche staat? Goed nieuws, want uit onderzoek blijkt dat muziek luisteren een positief effect heeft op je gezondheid. Hoe dat precies zit lees je hier.

Minder stress

Luisteren naar muziek betekent dat je minder stress ervaart en dat je je automatisch een stuk vrolijker voelt. Zit je lekker in je vel dan is dat niet alleen voor je geest fijn, maar ook voor de rest van je lichaam. Tegenwoordig heeft iedereen het ontzettend druk. Het is soms moeilijk om alle ballen omhoog te houden. Zie je het even niet meer zitten? Zet dan een muziekje aan!

Uit onderzoek van de Universiteit van Stanford blijkt namelijk dat muziek de manier waarop je hersenen functioneren kan veranderen. Je kan het vergelijken met de manier waarop medicijnen dat doen. Sta je onder druk? Er zijn twee manieren waarop je het middel muziek in kan zetten. Of je zet je favoriete muziek aan wat zorgt voor positieve en blije gevoelens of je luistert naar rustige muziek, zodat je meer ontspannen wordt. Allebei manieren leiden je af. Luister je graag naar Bruce Springsteen of The Police dan heb je voortaan een goed excuus om hun albums voor de tigste keer te beluisteren.

Betere doorbloeding

Uit een studie uit Italië komt naar voren dat muziek eveneens goed is voor je bloedsomloop. Degenen die meededen aan het onderzoek werden onderzocht terwijl ze luisterden naar Beethoven en Bach. Op de stukjes waarop de muziek up-tempo werd ging de bloeddruk, hartslag en ademhaling van de deelnemers omhoog. Werd de muziek rustig? Dan gebeurde het tegenovergestelde. Dit onderzoek toont aan dat muziek een directe verbinding heeft met je lichaam.

Stimuleren van de hersenen

Misschien kan je binnen een paar seconden de nummer 1 hits van U2 opnoemen, maar heb je moeite met het onthouden van je tandartsafspraak. Dat is een bekend fenomeen.  Uit diverse onderzoeken blijkt dat er een link is tussen muziek en je geheugen. Door vaak naar muziek te luisteren worden je hersenen gestimuleerd. Vandaar dat het handig is om wanneer je bepaalde dingen uit je hoofd moet leren achtergrond muziek op te zetten.

De allerbeste manier om je geheugen te laten werken is om zelf een muziekinstrument te gaan bespelen. Wanneer je dit doet moeten je hersenen een melodie herinneren, je motoriek onder controle houden en bladmuziek met je ogen volgen. Dat is nogal wat!

Voor elke emotie een plaat

Tot slot geven wetenschappers aan dat je minimaal 78 minuten per dag naar muziek moet luisteren wanneer je graag een gezonde geest wil behouden. Luisteraars die van popmuziek zijn de vrolijkste deelnemers van de onderzoeken. Platen zoals ‘Don’t stop me now’ van Queen en ‘Dancing Queen’ van ABBA doen het goed. Wie snel vrolijk wil worden moet luisteren naar ‘Happy’ van Pharrell Williams.

Ben je met iets bezig wat concentratie vergt? Dan is het beter om klassieke muziek te luisteren. Ben je daar niet zo’n fan van? Kies dan Pink Floyd, Adele of Bob Marley. Deze popmuziek werkt ontspannend. Verdrietig? Whitney Houston, Leonard Cohen en ‘Candle in the wind’ van Elton John schijnen te werken tegen verdriet. Ben je juist woedend? Beheers je frustraties met platen zoals ‘Du Hast’ van Rammstein en ‘Smells Like Teen Spirit’ van Nirvana.