Wordt jouw nieuwbouwwoning nu later opgeleverd?

De meest recente aardbeving deed de politiek op zijn grondvesten schudden. Eindelijk. Maar het gevolg is wel dat de bouwwereld haar plannen versneld moet aanpassen.

Wie een nieuwbouwwoning heeft gekocht, kan wel eens langer moeten wachten op de oplevering. Door het versneld afschaffen van de aansluitingen op gas leidt dat in veel gevallen tot vertraging in de bouw. 

Aanvankelijk zouden nieuwe woningen in het jaar 2020 aardgasvrij moeten zijn. Ten gevolge van de zware aardbevingen in Groningen, onder meer die in Zeerijp begin dit jaar, kwamen deze maatregelen in een stroomversnelling. De politiek wil van het gas af en het gevolg daarvan is dat er wordt gesproken over dit jaar 1 juli. 

Het kost tijd en geld

Projectontwikkelaars vinden het onnodig snel. Er zijn immers veel lopende projecten die nu moeten worden aangepast. Dat kost tijd en geld. Bovendien is er een tekort aan installateurs. Het plaatsen van een warmtepomp, in plaats van een verwarmingsketel, is een heel andere tak van sport. 

Ook bouwbedrijven en woningcorporaties zijn bang voor hoge kosten en flinke vertragingen van de bouwplannen die al ingepland zijn. Er zijn nog altijd zo’n tienduizend woningen gepland met een aardgasaansluiting. Dat alles moet nu versneld worden aangepast.