Winterwandelen in december, waar naartoe?

Bospaadjes, bruggetjes, mul zand en schelpenpaden. Wie een echte winterwandeling wil maken, kiest voor stevige waterdichte stappers, een sportieve outfit en goeie zin. Winterwandelen is fantastisch. Waar ga jij je stappen zetten?

Ga de duinen in

Volgens de ANWB moet je echt een keer de duinen in. Of dat nu aan de Noordzeekust is bij bijvoorbeeld Noordwijk of op een Waddeneiland. De duinen lenen zich uitstekend voor urenlange wandelingen. Bovendien kun je dit gemakkelijk afwisselen met een aantal kilometers door het bos of over het strand. Er is altijd wel een koffiezaakje in de buurt waar je je weer kunt opwarmen en iets kunt drinken en eten. Dan heb je gewoonweg een topdag!

Kies een themaroute

Natuurmonumenten stelde onder meer themaroutes samen zoals de Zeeheldenroute in het Zuid-Hollandse Hoek van Holland. Maar er is ook een rondje op Landgoed Ockenburgh bij Den Haag. Natuurmonumenten heeft bovendien verschillende bezoekerscentra in het land, waar je een start kunt maken en meteen alle mogelijke informatie over het gebied krijgt. Soms is er een opdracht voor kinderen om tijdens het wandelen te doen. Dat is wel zo leuk.

Ga mee met een excursie

It Fryske Gea is de provinciale vereniging voor natuurbescherming in Fryslân. De organisatie biedt verschillende wandelingen en excursies aan. Goed voor de conditie én je leert er veel van over de natuur. Zo is er 27 december een midwinterwandeling door park De Alde Feanen. Dit is een laagveengebied met onder andere rietvelden, moerasbossen en veengrond. Een natuurgids neemt je mee naar de Jan Durkspolder. De tip is een verrekijker mee te nemen want je treft er alle mogelijke vogels en andere dieren. Een andere tip is je laarzen aan te trekken want je wandelt door een nat polderlandschap. Wel even van tevoren aanmelden.

Zie een stad tot leven komen

Ben je een liefhebber van de stad, dan is wandelen een uitgelezen manier om een stad te leren kennen. Je kunt ervoor kiezen om dat op een doordeweekse dag te doen, maar wat dacht je van de zondagochtend? In de meeste steden is het dan heerlijk rustig. Je ziet de stad langzaam tot leven komen en aan het einde van de rit duik je natuurlijk een gezellig caféetje in. Neem eens een kijkje in Groningen als je in het zuiden van het land woont, of maak een wandeling door Maastricht of Breda als je een noorderling bent. Altijd verrijkend en goed voor je conditie én je kennis over de geschiedenis.