Winkel zonder kassa komt er echt aan

Het kan nog een jaar duren, maar de eerste winkel in Nederland zonder kassa zit er echt aan te komen. Supermarkt Albert Heijn wil eind 2018 een test doen bij enkele AH to go-winkels. Klanten kunnen dan spullen pakken in de winkel en weglopen, waarbij de verrekening automatisch gebeurt.

Welke techniek Albert Heijn gaat gebruiken, is nog niet bekend. “In eerste instantie richt het pilotproject zich op de AH to go-winkels omdat snelheid en gemak bij die winkels toch al belangrijk is”, zegt een woordvoerder. Gewone Albert Heijn-winkels komen voorlopig nog niet aan de beurt.

Meer interesse
Volgens Rambus, een bedrijf dat proeven doet met pinloze betalingssystemen, zegt dat er in ons land en daarbuiten meer interesse is van supermarkten en ook tankstations. “Wanneer de eerste winkel zonder kassa er is in Nederland? Dat hangt natuurlijk af van het succes van de testfase, maar ik denk midden volgend jaar”, zegt André Stoorvogel van Rambus.

Er zijn een aantal mogelijkheden om de aankopen te registreren: bijvoorbeeld met sensoren op alle schappen – wat wel hoge investeringen vereist – of klanten kunnen scannen met de smartphone en vervolgens in de app betalen.

Wat ook zou kunnen: dat camera’s alles registreren en bij het verlaten van de winkel betaal je dan automatisch.

Rood staan
Maar hoe moet dat dan als je rood staat? Kan je dan ook zomaar de supermarkt verlaten met een mand vol boodschappen? Stoorvogel: “Dat probleem kun je ondervangen door vooraf duidelijk te maken of er genoeg geld op de rekening staat. Als u bij een onbemand benzinestation gaat tanken, moet u ook eerst uw pasje erin stoppen. Dan kijkt het systeem of u minstens 120 euro op de rekening hebt staan. Als dat niet zo is, kunt u niet tanken.”

Amazon test al
De Amerikaanse internetretailer Amazon test al een winkel waarbij klanten niets hoeven te scannen. Als de mobiele telefoon van de klant bekend is, registreert die alle producten in het mandje. Ook camera’s en sensoren houden in de gaten welke artikelen je meeneemt. Bij het verlaten van de winkel wordt dan automatisch betaald.