close
  • zondag 24 oktober
Zorg en Zekerheid

Wim werd getroffen door een herseninfarct

Wim werd getroffen door een herseninfarct

Het zal je maar gebeuren dat je je tijdens het fietsen plotseling bewust wordt van vreemde tintelingen in zowel je hand als been en eenmaal thuisgekomen, je tot je grote schrik, gestrekt gaat bij je voordeur. Het overkwam Wim Staal alweer zo’n twaalf jaar geleden. Het bleek een herseninfarct. Een moment van totale ontreddering, maar voor zijn vrouw Elly was het een moment van herkenning omdat de allereerste zichtbare symptomen haar subiet herinnerden aan het ziektebeeld van haar opa.

Een MRI maakte duidelijk dat Wim getroffen was door twee gemene herseninfarcten met als gevolg dat hij letterlijk niets meer kon. Het gaf hem een waardeloos gevoel omdat ogenschijnlijke simpele gedragingen zoals praten en lopen, weer van A tot Z aangeleerd moesten worden. De tot dan toe gezonde Ossenaar was geveld door de ziekte NAH (Niet Aangeboren  Hersenafwijking). En hoé!

Een pittige periode volgde want na een ziekenhuisopname van zes weken, moest Wim nog vijf maanden revalideren. Niet alleen het gevecht met de lichamelijke beperkingen maar ook de wil om coûte que coûte zijn oude leven op te pakken waaronder zijn werk als bouwkundig werkvoorbereider, eisten zijn tol zodat Wim in een burn-out belandde en het hele revalidatietraject weer van voren af aan moest worden opgestart. Toen na vele gesprekken duidelijk werd dat hij beter af was om niet meer terug te keren in zijn oude vak, viel het kwartje en werd hij voor honderd procent afgekeurd.

Wim is een druk baasje

Je hebt het spreekwoord ‘de tijd heelt alle wonden’ maar ik moet eerlijk bekennen dat tijdens het uitwerken van deze blog, ik niet exact weet of dit ook voor Wim geldt. Waar ik absoluut niet aan twijfel is dat ik te maken heb met een flexibele doorzetter die door de juiste ondersteuning, een groot stuk regie van zijn leven heeft teruggekregen.

Wim is een druk baasje; zijn inspirerende Facebookfoto’s geven je een kijkje in zijn paradijselijke, groene keuken waar hij in zijn rol als tuinman en/of dierenverzorger, in samenwerking met vrijwilligers, verantwoordelijk is voor het onderhoud van een aantal tuinen en het welzijn van een schare melkkoeien, kalfjes en legkippetjes. En alsof dit niet genoeg is, is hij tevens secretaris van  de Stichting NAH4US welke ontstaan is uit een bevlogen werkgroep van mensen met en zonder NAH.

Eens per twee weken organiseert NAH4US een leuke avond  oftewel: het NAH4US-café (geen informatieavonden). Een omgeving met niet al te veel prikkels  waar jongeren vanaf achttien jaar met hun eventuele partner, familie of vrienden, gezellig een kopje koffie kunnen drinken, klessebessen of een potje biljarten. Het zijn afwisselende werkzaamheden die zijn innerlijk vlammetje vrolijk laat knisperen zodat er stukje bij beetje ruimte kwam  om te denken aan een toekomst.

Naarmate de jaren verstrijken

Het hebben van hersenletsel kan zowel lichamelijke als cognitieve ongemakken met zich meebrengen. Een online speurtocht laat zien dat aandacht- en concentratiestoornissen, overgevoeligheid voor externe prikkels,  het anders communiceren dan vroeger en het verliezen van spierkracht tot een van de vele zichtbare en/of onzichtbare symptomen kunnen behoren. Verschijnselen waar Wim en Elly steeds beter mee hebben leren omgaan naarmate de jaren verstrijken.

En wat te doen wanneer zijn aangedane been toch nog pardoes blokkeert vanwege de dagelijkse stress? Door rustig te gaan zitten krijgt zijn lichaam de mogelijkheid zich te herstellen zodat hij na een poosje weer de draad kan oppakken.

Een op de vier heeft hersenaandoening

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Hersenstichting weten ons te vertellen dat een op de vier mensen in Nederland een hersenaandoening heeft. En dat ca 646.000 mensen met de gevolgen van een niet aangeboren hersenletsel (NAH) worstelen vanwege een beroerte of een traumatisch hersenletsel, ontstaan door een situatie buiten het lichaam (te denken aan bijvoorbeeld een val van een trap of een botsing in het verkeer)! Confronterende cijfers die mij dankbaar maken voor mijn eigen goede gezondheid; een soms bijna vanzelfsprekendheid die ervoor zorgt dat ik kan huppelen en staan, waar ik maar wil.

Je leest wel eens van die verhalen dat wanneer iemand (ernstig) ziek wordt, vriendschappen of zelfs de liefde, smelten als sneeuw voor de zon. Bitterzoete ervaringen die gelukkig aan hem voorbij zijn gegaan. Na twaalf jaar zijn het gezin en de (meer uitgebreide) vriendenkring, nog steeds de gouden pijlers van zijn bestaan.

Geleidelijk aan jezelf gaan denken

Het zorgen en leven met een (chronisch) zieke partner kan een enorme impact hebben op je wederhelft en zijn/haar omgeving. En ook al doe je dit met liefde, het kost je ongemerkt veel energie. Het is daarom zo belangrijk benadrukt Elly, dat naarmate het revalidatietraject vordert, je ook geleidelijk aan jezelf gaat denken want ieder mens en dus ook zij, vaart wel bij een stukje eigen tijd en ruimte. Afspreken met vrienden is voor haar een heus feestje want na het delen van elkaars sores, gaat de knop om en worden er leuke dingen besproken en gedaan.

Belinda Inhulsen
Geschreven door: Belinda Inhulsen