Wie is minister Wouter Koolmees?

Het is minister Koolmees die zich tegen het nieuwe pensioenstelsel aan bemoeit. Wie is hij?

D66-minister Koolmees (1977) is expert op het gebied van financiën en economie. Hij studeerde sociale en institutionele economie en was enige tijd werkzaam op het ministerie van financiën. Nu is hij minister voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid en buigt zich over het (toekomstige) pensioenbeleid.

Tijdens de formatie was Koolmees, naast Pechtold, het gezicht van D66. Een half jaar nadat hij in de Kamer kwam werd hij door de parlementaire pers uitgroepen tot politiek talent van het jaar. Hij denkt vooruit, kan zich goed in een ander inleven en zoekt altijd een oplossing. 

Koolmees is een financieel brein

Volgens kenners is Wouter Koolmees een financieel brein. In februari van dit jaar gaf hij te kennen dat wie volgend jaar wil weten hoe zijn pensioen eruit ziet hij verschillende scenario’s kan verwachten: een optimistisch en een pessimistisch scenario. Scenario’s die rekening houden met de economische ontwikkeling. Eerlijker en inzichtelijker voor het individu, zo meent Koolmees.

Op deze wijze worden werknemers via www.mijnpensioenoverzicht.nl beter geïnformeerd dan nu het geval is. Simpel en begrijpelijk zijn de kernwoorden. 

Jongeren en ouderen lijnrecht tegenover elkaar

Vorig jaar meende de minister al dat als we het pensioenstelsel niet vernieuwen jongeren en ouderen lijnrecht tegenover komen te staan. Ouderen omdat hun pensioen niet wordt geïndexeerd en jongeren omdat ze niet meer willen meedoen aan de voorziening. Tot de leeftijd van 45 jaar betaal je immers een inleg die meer waard is omdat het geld langer rendeert. Langer dan dat van ouderen. En kunnen jongeren hier later wel van profiteren? Er zijn nu immers zoveel ouderen dat de pot tegen die tijd wel eens leeg kan zijn.