close
  • vrijdag 15 januari
Sport

Wie is Jeroen Bijl?

Wie is Jeroen Bijl?

Olympische Winterspelen 2018

De 51-jarige geboren Rotterdammer Jeroen Bijl is een voormalig volleybalinternational. Hij was algemeen directeur bij FC/PEC Zwolle en is bij NOC*NSF hoofdverantwoordelijk voor de Nederlandse ploeg tijdens de Olympische Winterspelen 2018. Ofwel: Chef de Mission. 

Bijl komt uit een nest van sporters en sportliefhebbers. Zijn vader was sportleraar en Jeroen speelde als kind onder andere voetbal, volleybal en tennis. Hij bezocht de sportacademie en wilde gymleraar worden. Dit combineerde hij met volleybal, op hoog niveau. Later ging hij bestuurskunde studeren.

Goeie opleiding

“Als je naast je sport studeert of werkt, krijg je een bredere blik dan alleen die kleine topsportwereld waarin alles goed geregeld is. Je ziet bijvoorbeeld hoe hard mensen moeten werken voor een gemiddeld salaris en hoe moeilijk het voor sommige mensen is om een baan te krijgen,” zei hij in een eerder interview (sportknowhowxl). Hij is dan ook van mening dat topsporters ook een goeie opleiding moeten volgen.

Openingsceremonie

Als Chef de Mission is hij het gezicht naar buiten toe, de contactperson voor de media en de organisator achter alle mogelijke faciliteiten voor de sporters. “Als chef de mission ga ik de zaken niet echt anders aanpakken dan op voorgaande Spelen. Een groot verschil is wel dat we besloten hebben de regel los te laten dat atleten niet naar de openingsceremonie mogen als zij binnen 48 uur in actie komen. Het is de eigen verantwoordelijkheid van de sporter en die is tegenwoordig volwassen genoeg om zelf een goede beslissing te nemen.”  Bijl zal na het olympisch avontuur zijn baan als chef de mission vaarwel zeggen vanwege organisatorische veranderingen binnen de organisatie.

foto: Baku2015 European Games

Geschreven door: Redactie