Wichterbier It Lulke Wiif krijgt erkenning als Wâldproduct

Een vriendenclub van twaalf mannen uit Burgum kwam tijdens een bierproefavond in 2015 op het idee om een bier te laten brouwen met Wichters uit De Wâlden. Zo is Vereniging Brouwerij De Freonskip ontstaan die het Wichterbier met de naam ‘It Lulke Wiif’ op de markt brengt.

Een bier met De Wâlden als thuisbasis, de communicatie in typisch ‘Wâldfrysk’ en het gebruik van de pruimensoort de Wichter uit De Wâlden. Dit alles heeft Stichting Wrâldfrucht doen besluiten om het streekkeurmerk Wâldpyk uit te reiken aan De Freonskip voor dit speciale Wichterbier. De feestelijke gebeurtenis vindt plaats op donderdag 27 oktober in de Mitra in Burgum.

Willem Wâldpyk reikt certificaat uit
De vrienden van De Freonskip zijn allen rasechte Wâldpiken. Ze zijn daar erg trots op en dragen dit ook naar buiten toe uit. Via het ‘It Lulke Wiif’-bier hebben ze tevens een manier gevonden om ook actief aan de promotie van hun eigen streek ‘De Friese Wouden’ te werken. De keuze voor de Wichter als typisch ingrediënt uit De Wâlden voor in het bier, was dan ook snel gemaakt.

En zoals het Wâldpiken betaamd zijn ook zij een tikkeltje eigenzinnig en gebruiken in hun officiële communicatie zelfs het ‘Wâldfrysk’ in plaats van algemeen beschaafd Fries. Om het compleet te maken, reikt presentator Willem Wâldpyk van Omrop Fryslân op 27 oktober het Wâldpyk-keurmerk uit aan De Freonskip.

Wichter
Wichters behoren tot de pruimenfamilie en komen vooral in De Friese Wouden voor waar ze goed gedijen op de zandgronden. Kleigronden zijn minder geschikt voor deze soort. Van oudsher werd de Wichter door middel van een jong boompje van wortelopslag doorgegeven aan familie en vrienden, die op die manier weer een Wichterboom in de tuin konden laten groeien. Dat kwam de betrekkelijk arme bevolking in De Wâlden goed van pas. Ook nu komt hij nog steeds veel voor op particuliere erven in De Wâlden.

De Wichter heeft verder een geelgroene tot gele kleur en rijpt eind augustus. Kenmerkend voor het pluktijdstip zijn de bruine of rode puntjes of vlekjes die dan op de zonzijde van de vruchten verschijnen. Volrijp zijn ze sappig en zoet met een muskusachtig aroma.

Bron:Tdielnieuws