Wereldkankerdag: Aandacht voor de impact van kanker

Niet alleen is kanker ingrijpend nieuws voor de patiënt zelf, maar ook voor de naasten.

Vandaag is het Wereldkankerdag. Wereldwijd wordt stilgestaan bij de impact van kanker. Jaarlijks krijgen in Nederland 120.000 mensen slecht nieuws van de dokter.

Daarom is deze dag officieel gemarkeerd om het bewustzijn rondom kanker te vergroten en om preventie, detectie en behandelingen aan te moedigen, maar ook om het belang van goede kwaliteit van leven voor mensen met kanker én hun naasten of nabestaanden te onderstrepen.

Het thema van 2019: late gevolgen

Niet alleen degene die zelf wordt getroffen door kanker, maar ook de partner lijdt. Vaak in stilte. Dit jaar staan de zogenoemde ‘late gevolgen’ van kanker centraal. Voor veel mensen die kanker hebben gehad, wordt het leven nooit meer zoals het was. Zij worden onder meer belemmerd door vermoeidheid, angst voor terugkeer van de ziekte, verminderde concentratie of relationele problemen. Dit alles geldt ook voor de partner en nabestaanden. Ook voor hen wordt het leven nooit meer zoals het was.

Smoothies voor patiënten

Door het hele land worden evenementen tijdens Wereldkankerdag georganiseerd voor mensen die, op welke manier dan ook, met kanker zijn geconfronteerd. Zo maken artsen en verpleegkundigen in het Röpcke-Zweers Ziekenhuis in Hardenberg vandaag smoothies voor patiënten. Dat doen ze niet zomaar, maar met behulp van vier speciale fietsen. De uitdaging is om 500 smoothies bij elkaar te fietsen.

“Patiënten en hun naasten zitten in een onzekere en spannende tijd van hun leven. Op Wereldkankerdag staan wij hier even extra bij stil. Wij gunnen onze patiënten een klein verwenmoment en bieden daarom graag een smaakvolle en gezonde smoothie aan”, aldus Fons Gosewisch, teammanager van de oncologieafdeling van het Hardenbergse ziekenhuis.

Hashtag #wereldkankerdag

Help mee om de impact van kanker onder de aandacht te brengen door vandaag je profielfoto op sociale media op z’n kop te zetten. Hiervoor kun je de hashtag #wereldkankerdag of #kijkwatjijkuntdoengebruiken. Beeldmateriaal nodig? Kijk hier.

Bron: Wereldkankerdag, Algemeen Dagblad