Wensen mantelzorgers gaan in vervulling

In de Weken van de Mantelzorger die KEaRN Steunpunt Mantelzorg in november 2015 organiseerde, werden in totaal 65 wensen door mantelzorgers aan de wensboom bevestigd.

Deze boom was aanwezig op de verschillende bijeenkomsten die in de gemeenten Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel tijdens de Weken werden georganiseerd. De meeste van deze wensen zijn ondertussen in vervulling gegaan. Op maandag 19 september waren de laatste twee aan de beurt, mogelijk gemaakt door plaatselijke middenstanders.

Mevrouw Veenstra (63, Eernewoude) is al enkele jaren mantelzorger voor haar beide ouders. Haar vader (87) is dement en woont in Talma Hoeve te Feanwâlden. De moeder van mevrouw Veenstra (85) woont nog zelfstandig in Burgum. Ook zij is licht dementerend. “Nog zoveel mogelijk de leuke dingen met elkaar doen”, dat is het streven van mevrouw Veenstra. Toch wordt dat steeds moeilijker, aangezien de gezondheid van haar vader steeds verder achteruit gaat. Ze is heel erg blij met het etentje dat zij aangeboden krijgt door Wok Fryslân uit Ryptsjerk. Haar vader kan helaas niet mee hier naartoe, maar een nichtje die in een gezinsvervangend tehuis woont en ook niet vaak dit soort uitjes heeft, neemt zij graag mee. Samen natuurlijk met haar moeder, broer, zus en aanhang.

Ook mevrouw Van der Zaag (70, Gerkesklooster) was blij verrast toen zij van Ramona de Boer een cheque overhandigd kreeg waarmee zij van een kappersbehandeling bij Studio Hair in Burgum kan genieten. Zij is al 17 jaar mantelzorger voor haar man, die door een herseninfarct eenzijdig verlamd is geraakt. “Hij kan nog veel zelf, maar voor sommige alledaagse zaken heeft hij wel mijn hulp nodig”. Ze merkt dat het ook voor haar lichamelijk steeds zwaarder wordt. Toch wil ze het zo lang mogelijk zelf blijven doen. Iets wat kenmerkend is voor veel mantelzorgers, maar tegelijk ook een valkuil.

KEaRN Steunpunt Mantelzorg
Op jezelf passen en goed voor jezelf zorgen is en blijft heel belangrijk en is tegelijk heel moeilijk. Voor tips en een luisterend oor kunnen mantelzorgers daarom altijd terecht bij het KEaRN Steunpunt Mantelzorg. Dat kan telefonisch via 0511 46 52 00 of via de mail: mantelzorg@kearn.nl. Ook is er op de website veel informatie terug te vinden.