Welke apparaten kunt u uitzetten tijdens de vakantie?

De energierekening, voor de meesten van ons is dit wel het laatste waar we op vakantie aan willen denken. Maar als u zelf niet thuis bent, blijft uw energieverbruik wel gewoon doorlopen. Het kan dus geen kwaad om vlak voor vertrek nog een rondje door uw woning te maken, om te zien op welke manieren u geld kunt besparen. En welke apparaten u toch maar moet laten draaien.

Sluipverbruik

Bent u bekend met de term sluipverbruik, waar we in dit en dit artikel uitgebreider op ingaan? Sommige elektrische apparaten verbruiken nog steeds stroom als de stekker erin zit, ook als u ze niet gebruikt. Als u langer dan een week niet thuis bent en uw pc- of tv-installatie nog stand-by staat, dan kan dat onnodige extra kosten opleveren. Ook uw koffiezetapparaat, wekkerradio en kokendwaterkraan kunt u uitzetten en van het stopcontact halen, als u toch niet thuis bent voor een langere tijd.

Koelkast en boiler

Heeft u geen bederfelijke etenswaren in de koelkast liggen? Dan kunt u die leeghalen, schoonmaken en ook uitschakelen, om energieverbruik te besparen. Zit er een vriesvak in de koelkast, dan kunt u die meteen ontdooien. Met het overgebleven eten en drinken kunt u de buren misschien blij maken. Of misschien heeft uw koelkast een vakantiemodus, waarmee u de koelkast zelf uitschakelt, maar de vriezer wel laat draaien. De boiler kunt u ook uitschakelen, op stand-by zetten of voorzien van een tijdschakelaar. Let er wel op dat er legionella kan ontstaan, zodra de temperatuur onder de 60 graden komt. Zorg dus dat u de boiler na thuiskomst goed opwarmt en dat u alle kranen even een minuutje openzet.

Andere apparaten

Verder kunt u de stekker uit de droger halen. Stekkers uit het stopcontact halen, het voorkomt niet alleen sluipverbruik, maar het is ook brandveilig. In dit artikel van MAX Meldpunt vindt u nog 9 praktische tips, om uw woning veilig en schoon achter te laten en met een gerust hart op vakantie te gaan. Zo kan het verstandig zijn om de watertoevoer naar uw wasmachine af te sluiten. Ook als uw wasmachine een waterslot heeft, kan het geen kwaad om dit voor de zekerheid te doen. Mocht er tijdens uw afwezigheid onverhoopt iets misgaan in de watertoevoer, weet u zeker dat er geen waterschade ontstaat.

Apparaten die aan moeten blijven

Als u tijdelijk niet thuis bent, zeker tijdens de zomervakantie, hoeft de verwarming natuurlijk niet aan te staan. Maar de cv-ketel uitzetten, dat is geen goed idee. Dan loopt u namelijk het risico op schimmelvorming en vochtproblemen in huis, maar ook op bevroren leidingen en vuiligheid in de ketel. Als u thuis een warmtepomp heeft (waarmee u het huis kunt opwarmen én afkoelen), kunt u die ook beter aan laten staan. Want anders moet het systeem na thuiskomst weer helemaal op temperatuur komen en dat kost juist extra energie.

Uw internetrouter staat altijd aan en verbruikt ook elektriciteit. Maar uitzetten tijdens de vakantie is niet altijd een goed idee, zeker niet als u meerdere slimme apparaten in huis heeft. Verlichting die u op afstand kunt bedienen, om inbrekers buiten de deur te houden, werkt bijvoorbeeld via de wifiverbinding, net als slimme thermostaten. En de omvormer van uw zonnepanelen? Die kunt u gewoon aan laten staan, zeker zolang de salderingsregeling nog van kracht is. Ook als u niet thuis bent, wekken uw zonnepanelen elektriciteit op, die u weer terug kan leveren aan het stroomnet. Zo kunt u zelf geld besparen, maar ook buren helpen die zelf geen zonnepanelen hebben.