close
  • zaterdag 27 november
Culinair

Wel of geen draadjesvlees?

Wel of geen draadjesvlees?

Belinda gaat vanaf januari regelmatig voor ons schrijven. Haar eerste artikel dat ze ons spontaan toestuurde, past echter zo goed in onze culinaire vrijdagmiddag dat we je deze vandaag aanbieden. Een welkom voor Belinda Inhulsen en een informatief artikel over voeding, (draadjes)vlees en de schijf van vijf voor jou als lezer. 

Draadjesvlees à la oma of een tongstrelende Indonesische Rendang? Heerlijke gerechten die herinneren aan mijn jeugd waarin mijn moeder de sterren van de hemel kookte door nieuwe recepten uit te proberen, veelal gepubliceerd in de favoriete ochtendkrant van mijn vader. Haar passie voor koken, zit niet in mijn DNA maar dit weerhoudt mij niet om af en toe in kookboeken te bladeren met de hoop ooit nog ’s een volleerd keukenprinsesje te worden.

Los van het feit dat ik niet van koken houd, maar wel van gezond eten, ligt er nog zelden vlees in mijn boodschappen karretje. Zelfs de maximale 4 sterretjes van het Beter Leven Keurmerk van de Dierenbescherming kunnen mij amper verleiden tot het bakken en braden van runderstoof en ander vlees-lekkers.

Verandering in eet- en koopgedrag

Hoe ontstaat een geleidelijke verandering in je eet- en koopgedrag? Komt het door de ontluisterende berichten van de bio industrie waarin varkens, zonder verdoving, op een ellendige manier aan hun einde komen vanwege het stukje spek bij de zuurkool? Of omdat een van zuivel gemaakte vleesvervanger, een toename van broeikasgassen genereert en zowel moeder Aarde als de lucht, laten verzuren? Confronterende berichten waardoor het beeldscherm van laptop of Smartphone steeds vaker worden opgeschrikt en het is aan de eigenaar wat hij hiermee doet. Of niet.

Wel of geen vlees?

Als je gezond wilt eten, met of zonder vlees, is er sinds de jaren ’50 de schijf van vijf, opgesteld door het Voedingscentrum. Weliswaar inhoudelijk maar ook qua naam een paar keer drastisch veranderd, maar altijd nuttig. De periode waarin de schijf van vijf, maaltijdschijf heette, werd bepaald wat er zoal in een maaltijd behoorde te zitten. Bij de voedingswijzer kwam de nadruk meer te liggen op de voedingsproducten zelf. Na een halve eeuw, werd de originele benaming ‘de schijf van vijf’, weer van stal gehaald  en kwam, naast het gezond en duurzaam eten, meer aandacht voor de  persoonlijke smaakbeleving van mensen zoals jij en ik. Dat het belangrijk is je dagelijkse  portie mineralen, vitamines, koolhydraten, vezels en vetten binnen te krijgen is  nog steeds een belangrijk dingetje maar wordt minder belerend geadviseerd dan vroeger.

Draadjesvlees of veggie?

Een kleine virtuele speurtocht maakt duidelijk dat voedingscentra, diëtisten en andere professionals, ieder hun eigen richtlijnen hebben voor een gezonde levensstijl en voeding. Waar kies jij voor? Runderstoof met draadjesvlees of toch maar een veggie? Ik zeg: doe wat goed voelt en laat je niet gek maken door alle informatie die dagelijks langs je beeldscherm dendert.

Echte neppert

Heb je toch nog twijfels? Na twee jaar puzzelen is het in Wageningen gelukt een plantaardige biefstuk op de markt te brengen en volgens kenners, blijkt deze bijna niet te onderscheiden van echt. Deze soja variant heeft de looks van een echte ‘steak’ maar smaakt minder sappig dan een echte biefstuk. Dit minpuntje hoopt men binnen een paar jaar opgelost te hebben zodat de verkoop van deze echte neppert van start kan gaan!

Foto: voedingscentrum

Geschreven door: Belinda Inhulsen