Weet wat je eet – grappige feitjes over eten

Waarom er gaatjes in crackers zitten en wat de meest gestolen etenswaren zijn. En als je nog eens een avocado eet, snap je het... Wat? Lees maar.

Eten maakt een groot deel uit van ons leven. We weten wat we lekker vinden en wat niet, meestal ook nog wel wat gezond is en wat niet. Maar grote kans dat je dit nog niet wist. Vaak schuilt er een leuk verhaal achter dingen die we regelmatig in onze mond stoppen. We hebben een paar grappige of handige feitjes voor je op een rijtje gezet die je altijd al hebt willen weten.

 

Crackergaatjes

Echt een levensvraag. De kleine gaatjes in crackers, waarom zitten die er eigenlijk in? Omdat het geinig staat of hebben ze een functie? Ja dus. Ze zorgen ervoor dat de cracker tijdens het bakproces niet bol gaat staan en breekt. De gaatjes laten de lucht door zodat die weg kan. Handig. Zou zo maar kunnen dat dat dan ook voor de biscuitjes geldt.

Kaas

Om eerlijk te zijn klinkt dit best een beetje raar, maar het is echt uit een Brits onderzoek over 42 landen gebleken: kaas is wereldwijd het meest gestolen eten uit de winkel. Vlees, alcohol, chocola en babyvoeding staan ook hoog in de lijst met gestolen goederen. Dat snappen we nog wel. Maar kaas?

Bier

Geniet je erg van een biertje op zijn tijd? Dan moet je misschien nu stoppen met lezen. In sommige biersoorten zit namelijk vislijm en dat wordt gehaald uit gedroogde zwemblazen van vissen. Bier wordt er helderder van kleur door. Vislijm kan trouwens ook in wijn zitten, producenten zijn niet verplicht het op het etiket te vermelden.

Bananen

We hebben er geen bewijs voor gevonden, maar het schijnt dat er in 2001 in Groot Brittannië meer dan driehonderd incidenten plaats hebben gevonden waarbij een banaan betrokken was. Daarbij was de banaan de veroorzaker en niet het slachtoffer. Het ging meestal om uitglijden over de schil. Is het jou wel eens overkomen?

Avocado

Avocado’s, we eten ze steeds meer omdat ze super gezond zijn. Maar wist je dat de naam van het Azteekse woord ahuacatl komt? En dat betekent testikel. Logisch eigenlijk.

avocado

De vijf-seconden-regel

Gebruik jij ‘m ook wel eens, de vijf-seconden-regel? Dat je eten op de grond laat vallen, het meteen opraapt en het nog lekker opeet omdat het dan nog vrij is van bacteriën? Uit onderzoek blijkt dat dat volkomen onzin is, die bacteriën zitten er meteen op. Eet je toch graag van de grond? Neem dan tapijt. Bacteriën verplaatsen zich sneller op gladde vloeren.

Maïs

Volgens de site Plezier in de keuken heeft een rij mais altijd een even aantal korrels. Je vraagt je dan toch af wie dat allemaal heeft zitten tellen en vooral ook: waarom.

Suiker

De hik is knap lastig en kan je soms tijdenlang bezighouden. Of het bij iedereen helpt is niet zeker, maar wij hebben er al heel lang baat bij: neem een schep suiker en de hik verdwijnt. Echt waar!

En tenslotte nog even griezelen:

Mensenvlees

Vroeger kwam kannibalisme overal ter wereld voor en ook nu nog eten sommige mensen andere mensen op. Maar hoe smaakt een mens eigenlijk? Komt ie: het schijnt dat de smaak niet te onderscheiden is van kalfsvlees. Jammie..

kannibaal