Wees alert op nep-mails van banken

Is die mail van je bank wel echt?

Reageer niet op mailtjes die afkomstig lijken van je bank waarin persoonlijke gegevens moeten worden ingevuld en doorgegeven. Verwijder ze meteen.

Phishing mails worden ze genoemd. Mails die van je eigen bank lijken te zijn, maar afkomstig zijn van criminelen. Volgens De Nederlandse Bank kunnen dit soort mails komende tijd vaker voorkomen.

De afgelopen tijd zijn banken veelvuldig gehackt. De aandacht hiervoor in de media lijkt de de toename van nepmailtjes van criminelen te veroorzaken. Mails die moeilijk te onderscheiden zijn van echte mails, maar nep zijn. Er wordt gevraagd naar bankrekeningnummers en pincodes. Als je zoiets in je mailbox treft, is het zeker een phishing mail, want banken vragen nooit per mail naar dit soort persoonlijke gegevens.

Als de bank gehackt is, zou je zomaar kunnen denken dat de bank actie onderneemt naar zijn klanten en een mailbericht stuurt. Criminelen menen dat dit het juiste moment is om hun doel te bereiken; jouw persoonlijke gegevens kennen en daarmee bij jouw bankrekening kunnen komen.