Week tegen Eenzaamheid 22 september t/m 1 oktober 2016

Meer dan een miljoen Nederlanders voelt zich sterk eenzaam. Bij eenzaamheid voelen mensen het gemis van verbondenheid met anderen. In de Week tegen Eenzaamheid vragen we aandacht voor dit probleem en zeggen we: kom erbij! Want eenzaamheid aanpakken begint met het leggen van contact.

Kom erbij!

Door het hele land zijn er honderden Kom erbij-activiteiten waar je nieuwe sociale contacten op kan doen en bestaande contacten kan versterken. Van gezamenlijk eten tot een groepswandeling; van een workshop over omgaan met eenzaamheid tot een cultureel uitstapje.

In de landelijke Week tegen Eenzaamheid worden er lokaal activiteiten georganiseerd om nieuwe sociale contacten op te doen, bestaande contacten te versterken of er gewoon even uit te zijn.

Kom erbij Festival en Kom erbij Week

Hieronder vind je een overzicht van de plaatsen waar een Kom erbij Festival of Kom erbij Week wordt aangeboden. In deze plaatsen werken verschillende organisaties samen aan een programma van meerdere activiteiten waar ontmoeting centraal staat, soms op één dag en soms gedurende een hele week. Dat doen zij als koploperplaats tegen eenzaamheid of als bij Coalitie Erbij aangesloten organisatie.

Ook in andere gemeenten

Daarnaast zijn er door het hele land Kom erbij-activiteiten in het kader van de Week tegen Eenzaamheid georganiseerd door welzijnsorganisaties, buurtverenigingen, verzorgingshuizen, bedrijven, actieve burgers of maatschappelijke organisaties. Let op de lokale media voor een aankondiging of informeer bij bijvoorbeeld de welzijnsorganisatie of er in je gemeente activiteiten worden georganiseerd.

Overzicht van het Kom erbij Programma

In alfabetische volgorde.

Alblasserdam

Op 24 september organiseert Alblasserdam een Kom erbij Festival met een dag vullend programma met onder meer: Martin van de Lustgraaf vertelt over WIJland, culturele workshops voor jong en oud en een Langste Theetafel om de dag mee af te sluiten. Alles vindt plaats op het terrein van Participand – een oude school waar verschillende welzijnsorganisaties, kleine ondernemingen, dansschool, kunstatelier huisvesting hebben.

Amsterdam

Zoals het een grote stad betaamd, gebeurt er in de hoofdstad van Nederland veel: Coalitie Erbij Amsterdam brengt politici, professionals in zorg en welzijn en beleidsmakers bij elkaar tijdens een symposium op 22 september. Daarnaast zetten zij diverse eettafels op en verspreiden zij wederom de Lieve Amsterdammer kaarten. Stichting Pasensie en Humanitas slaan de handen ineen door voor een diversiteit aan doelgroepen eettafels, workshops, muziek en speeddating aan te bieden. Dit vindt plaats op 29 en 30 september. Lees meer

Apeldoorn

Humanitas, Vluchtelingenwerk, Buurtcoöperatie Zuid, Kringloop, Re-integratie Foenix en Derya Özugur toveren in Apeldoorn het terrein van de voormalig Zwitsalfabriek om tot Kom erbij Festival-locatie. Het vindt plaats op 24 september. Mensen met allerlei verschillende achtergronden worden welkom gegeten en wegwijs door het programma gemaakt door verschillende gastvrouwen en -heren. Dinsdagavond 27 september staat een voetbalclinic gepland voor voetbalvereniging ZVV’56, met het doel sport laagdrempelig te maken.

Beesel

De kersverse lokale Coalitie Erbij Beesel bereidt op 24 september een lange eettafel voor 300 personen op de Grote Markt in Reuver. Een week later staat een fietsroute gepland langs alle dagbestedingslocaties in de regio. Beesel zoekt daarnaast de samenwerking met sportverenigingen gelijktijdig met de gemeentelijke Nationale Sportweek.

Boxtel

Het Kom erbij Festival in Boxtel wordt buurt- en wijkgericht ingestoken. Op verschillende plaatsen in Boxtelse wijken kunnen bewoners onder het genot van een picknick rekenen op interessante gesprekken. Vrijwilligers en mantelzorgers wandelen met Het Bewaarde Land door de natuur rondom de eigen woonwijken.

Breda

Het Kom erbij Festival in Breda bulkt van de activiteiten. In het programmaboekje staan alle activiteiten. Iedereen is van harte welkom bij één of meer evenementen. Zelf of samen met iemand anders, die er alleen niet toe komt. Het programma is zeer gevarieerd, voor elk wat wilsOpen hier het programmaboekje (pdf).

Buitenpost

Buitenpost houdt een driedaags Kom erbij Festival, beginnende op donderdag 29 september met een focus op taal en taalachterstand en cultuurparticipatie. Vrijdag de 30e wordt de verdieping gezocht door middel van een Samen tegen Eenzaamheid-conferentie. De afsluiting op zaterdag is een concert van en voor jongeren.

Den Bosch

In Den Bosch wordt vanuit de wijk gedacht: in de zeven wijken die de gemeente telt, schuiven bewoners gezamenlijk aan tafel. Daarnaast presenteert mw. Viergever vier portretten van mensen die zich eenzaam voelen of hebben gevoeld.

Dordrecht

Tijdens het Kom erbij Festival in Dordrecht is het door samenwerking van vele organisaties vele dagen festival. Een greep uit het aanbod: op 24 september nodigt Huis voor de Buurt buurtbewoners uit voor koffie en gespreks. Op woensdag 28 september en woensdag 4 oktober kunnen buurtbewoners van de wijk Centrum en vrijwilligers van Humanitas naar een workshop signaleren van eenzaamheid. En op donderdag 29 september organiseert De Linde een high tea voor omwonenden.

Ede

In Ede werken Resto VanHarte en stichting TijdVoorActie samen aan het Kom erbij-programma. Als locatie voor eettafel en activiteiten is gekozen voor de Steinwijk.

Epe

In Epe wordt samenwerking rond het thema eenzaamheid onderzocht, en voor de Week tegen Eenzaamheid is er ene programma van activiteiten. Kijk in deze flyer

Groningen

‘Kom erbij’ in Groningen staat in het teken van praten over het onderwerp eenzaamheid, de vraag “Hoe voelt eenzaamheid voor jou?” wordt gesteld. Doel hiervan is wederom het taboe van eenzaamheid te doorbreken en de bewustwording te creëren. Groningen kenmerkt ook door een wijkgerichte aanpak. In de wijken werken in elk geval sociale teams, Humanitas, Leger des Heils en kerken samen.

Gouda

In Gouda is een breed programma onder de naam ‘Zullen we samen…’ Met activiteiten als bewegen & koffietafel, warme lunch en kennismakingsspel, en de Goudse seniorendagLees meer

Haarlem

Haarlem kent veel ontmoetingsplaatsen. En dat laten de organisatoren van de ‘Week voor de Ontmoeting’ zien. Met o.a. een feestelijke opening op 22 september en veel activiteiten van een dagje samen op stap tot een workshop Elkaar goed begrijpen, hoe doe je dat?; van gratis koffie tot open inloops. Lees meer

Kampen

Kampen trapt het Kom erbij Festival af met een Samen tegen Eenzaamheid-conferentie op 22 september. De burgemeester en wethouder zorg en welzijn openen de conferentie. Daarnaast werken Welzijn Kampen, Humanitas, de vrouwenraad en de Vereniging Vrijzinnige Hervormden samen aan een divers activiteitenprogrammaLees meer

Kennemerland

Humanitas Kennemerland verbreedt, verdiept, verduurzaamt en werkt samen: op 27 september wordt in samenwerking met Resto VanHarte en Sensoor een Kom erbij Diner georganiseerd voor maatjes en vrijwilligers. Om het maken van contact te vergemakkelijken, worden ansichtkaarten gemaakt met vragen als ‘Kom je bij mij koffie drinken?’ en verstuurd naar bewoners waarvan Humanitas weet dat zij een extra zetje in de rug kunnen gebruiken. Op 22 september is een training voor vrijwilligers over eenzaamheid.

Kom erbij Luisterdiners

Resto VanHarte en Sensoor werken samen in de opzet van de Kom erbij Luisterdiners: de locatie en het diner is van Resto VanHarte; de vrijwilligers van Sensoor voeren gesprekken met de deelnemers. Er zijn ook Kom erbij Vouchers om iemand gratis mee uit eten te nemen. In elf steden zijn er diners. Lees meer

Leidschendam-Voorburg

Een leuke reeks activiteiten is er in Leidschendam-Voorburg met als standplaats de bibliotheek. Onder andere een informatiemarkt ‘Aangenaam kennis te maken.’ Lees meer

Maarssenbroek

Veel verschillende activiteiten door de week heen met onder andere een Kom erbij Netwerk in Maarssenbroek. Hier staat het programma (pdf)

Medemblik

Medemblik zet in op ontmoetingen tussen jong en oud. Een straat in Medemblik-stad wordt het podium voor workshops, theater, eetkarretjes en muziek. Kom erbij in Medemblik en ontmoet!

Ommen

De Week van de Ontmoeting in Ommen heeft het thema ‘Kom erbij!’ De week kent een gevarieerd programma: een informatieve avond voor vrijwilligers en professionals in theater de Carrousel, gezamenlijk wandelen, eten of speeddaten voor jongeren. Ook is er een “gebakjesactie”. Organisatie is in handen van het Meldpunt Eenzaamheid Ommen samen met Stichting Vrijwillige Thuiszorg Overijssel en Buurtzorg Ommen. Download het programma (pdf)

Opsterland

In Kom erbij Week in Opsterland staan dit jaar de westelijke dorpen van de gemeente centraal, zoals Ureterp en Bakkeveen. Er worden gezamenlijke etentjes, muziek en lezingengeorganiseerd voor ouderen en buurtbewoners.

Roosendaal

Op maandag 26 september wordt er een symposium met diverse workshops georganiseerd. (Zie deze flyer, pdf.) Van donderdag  22 t/m vrijdag 30 september worden er diverse activiteiten georganiseerd. De week wordt afgesloten met een feestelijke afsluiting: laat je verrassen door eenfilmimpressie van de Kom erbij Week en een interactieve theatervoorstelling voor alle belangstellenden. Dit is het programma (pdf)

Rotterdam

Zo’n 100 activiteiten gericht op participatie en contact worden georganiseerd in Rotterdam tijdens de Kom erbij Week. Coalitie Erbij Rotterdam bundelt alle activiteiten. Het gaat dan om activiteiten als wijkbijeenkomsten, wijketentjes, voorlichting over eenzaamheid en gezamenlijk dansen. Een razende reporter legt het een en ander vast (onder voorbehoud). Lees meer

Sliedrecht

Het Winklerplein in Sliedrecht is op zaterdag 24 september van 11.00 tot 15.00 decor voor het derde jaar op rij Kom erbij Festival. Er is van alles te doen. Kom erbij en luister bijvoorbeeld naar het verhaal van spin Anansi, kom erbij en blijf sportief tijdens een Djembé work-out, of kom erbij en schuif aan bij de lunchtafel. De werkgroep ‘Erbij in Sliedrecht’ coördineert de activiteiten. Lees meer

Stadskanaal

De ROOB-werkgroep Samen tegen Eenzaamheid organiseert een Kom erbij Week. Het programma is ingericht met bewegen, opdoen van sociale contacten en gezond eten. Zo wordt op 23 september in drie wijken/buurten in Stadskanaal activiteiten georganiseerd door buurtorganisaties en basisscholen voor jong en oud met een gezamenlijke maaltijd als afsluiting, wordt op 28 september door welzijnsorganisaties Rzijn een activiteit georganiseerd waarbij het spel “Hoe is het?” gespeeld wordt en biedt ROOB op 27 september de workshop Eenzaamheid signaleren en bespreekbaar maken aan vrijwilligers aan. Lees meer

Twente

Humanitas Twente focust op de bewustwording van het thema eenzaamheid in haar Kom erbij Week. Voor bewoners is er een voorlichtingscampagne over eenzaamheid op diverse markten en wijkcentra, voor verwijzers is er een conferentie over eenzaamheid en netwerkborrel en voor iedere geïnteresseerde uit de regio is er een workshop over eenzaamheid.

Tytsjerksteradiel

KEaRN in Tytsjerksteradiel biedt de gehele Kom erbij Week een activiteitenprogramma aan rondom eten en bewegen. Op 1 oktober wordt extra aandacht gevraagd voor het thema eenzaamheid tijdens de ‘Foarut mei de handel’ ofwel: de ‘Vooruit met de handel’. Een ruimte waar allerhande organisaties en bedrijven uit Noordoost-Friesland zichzelf kunnen presenteren, en waar dus ook aandacht kan worden gevraagd voor eenzaamheid.

Walcheren

Op Walcheren is het meerdere dagen Kom erbij Festival. Meer dan twintig organisaties hebben een gezamenlijk en gevarieerd programma opgesteld. Een kleine greep uit het aanbod: tegelijk met de Burendag op 24 en 25 september worden verschillende activiteiten in wijkcentrum het Palet opgezet. De dag erna, 26 september, vertellen ervaringsdeskundigen eenzaamheid over hun ervaringen in het Spiegeltheater. Kom erachter waar jij vrijwilligerswerk wilt doen op 29 september op de HZ in Vlissingen. En zo is er nog veel meer! Lees meer

Weert

Een Kom erbij Festival met de gehele week aanbod van activiteiten, dat treffen we aan in Weert. Het programma is tot stand gekomen door een samenwerking tussen RICK, Bibliocenter, Humanitas, Jongerenwerk en Formule 1zaam. Deelnemers kunnen dansen, muziek maken of naar de workshop signaleren van eenzaamheid meedoen.

Winterswijk

Humanitas in Winterswijk coördineert tal van activiteiten in de Kom erbij Week, welke gelijk loopt met de Week tegen Eenzaamheid. Verschillende partijen, zoals de gemeente, FC Winterswijk en de kerken, werken samen aan het programma. Belangrijkste uitkomst voor de organisaties is een mensen te ondersteunen om gemaakte contacten te onderhoudenLees meer

Woudenberg

Coalitie Erbij Woudenberg heeft drie dagen een Kom erbij-programma voor jong en oud. 26 september zal met jongeren worden gegeten in het kerkelijk centrum, op 27 september verzorgt de coalitie een High Tea in een zorgcentrum en op 29 september zijn bewoners en begeleider van een aantal begeleid-wonen huisvestigingen uitgenodigd voor een maaltijd en gesprekLees meer

Zoetermeer

Het Kom erbij Festival en de lancering van de Samen Schatkaart, daar houdt koploper Zoetermeer zich mee bezig deze Week tegen Eenzaamheid. Op Zoetermeer.nl/komerbij vind je het programmaboekje met alle activiteiten.

Zwolle

In Hanzestad Zwolle organiseert Resto VanHarte het eerste Kom erbij Festival. Allereerst mag iedereen op 25 september zijn of haar talenten op het podium of op het Asserdorperplein laten zien. Daarnaast zijn er diverse workshops en kan iedereen genieten van de ‘fingerfoods’ van Resto VanHarte.