We worden bij nader inzien minder snel ouder, wat zijn de consequenties?

Leef gezond en blijf lekker lang vitaal. Dat willen we wel, maar willen we dan ook langer doorwerken?

De AOW-leeftijd wordt verhoogd, de snelheid waarmee staat nog ter discussie. We blijken toch minder snel een hogere leeftijd te bereiken, dan eerder werd gedacht. 

Dat betekent dat onze ome Jan, die verwacht tot zijn 67ste te moeten werken, nog altijd in onzekerheid verkeert over het moment waarop hij met pensioen denkt te gaan. Hoe oud denkt ome Jan eigenlijk te worden?

86 jaar worden?

De helft van het aantal mensen dat in 1950 65 jaar was, kon er vanuit gaan een leeftijd van 80 jaar te halen. Negen procent haalde de 90. In 2016 was dat 86 jaar. En maar liefst 31 procent van het aantal 65-jarigen wordt vanaf dat jaar 90. Hierbij is geen onderscheid gemaakt tussen mannen en vrouwen. 

De snelheid waarmee de AOW leeftijd omhoog moet, ligt al jaren ter discussie

Als we dus goed ons best doen en er een gezonde levensstijl op na houden, worden we ouder. Gezond ouder. Consequentie: de overheid schroeft vanwege die vooruitzichten de AOW leeftijd omhoog. De snelheid waarmee ligt al jaren ter discussie, en laait de laatste tijd weer flink op. Met name werkgeversorganisaties pleiten voor een langzamer opvoering daarvan. Niet per 2021 de leeftijd naar 67, maar bijvoorbeeld vier jaar later. Ook veel werknemers delen die mening. 

Minder snel

Waarom? Vooral omdat die levensverwachting minder snel stijgt dan aanvankelijk werd ingeschat. Klaarblijkelijk leven we toch niet zo gezond als wordt gedacht, of houdt die levensverwachting ergens op en verloopt de toename in jaren toch op een gegeven moment langzamer.

Zwaar lichamelijk werk

Bovendien kan niet iedereen zomaar langer doorwerken ofwel; je kunt niet alle werknemers over één kam scheren. Mensen die zwaar lichamelijk werk uitvoeren, zoals stratenmakers en bouwvakkers, houden het soms noodzakelijkerwijs eerder voor gezien. Vaak vanwege rugklachten of slijtage van gewrichten. Hoe gezond ze ook pogen te leven. 

Hogere levensverwachting

Het Centraal Bureau voor de Statistiek meldt dan ook officieel dat de hogere levensverwachting, waar flink op ingezet is, minder snel verloopt dan voorspeld werd. In eerdere berichten meldde het CBS dat de levensverwachting op 65-jarige leeftijd in 2023 zal toenemen tot 20,5 jaar. Een jaar eerder was die prognose nog 20,7 jaar. 

CBS-cijfers

Hoe het CBS aan die cijfers komt? Het bureau maakt gebruik van een internationaal model. Dat model geeft aan dat er een dalende trend is in de sterftekansen in West-Europa. Stellig zijn de cijfers niet, het is een prognose. 

Toekomstige AOW-leeftijd

Vervolgens worden deze cijfers ingezet om de toekomstige AOW-leeftijd vast te stellen. Eerder gaf het CBS aan dat op basis van die levensverwachting en de medische ontwikkelingen 65-jarigen in 2016 gemiddeld nog 19,8 jaar te leven hebben. Betere hygiëne, voeding en een gezondere levensstijl zorgen voor die stijging, want het is sowieso al vijf jaar langer dan bijvoorbeeld in 1956. Overigens het jaar waarin de AOW wet werd aangenomen. 

Bron: CBS