Waterschapsheffing dit jaar duurder

Het zijn van die rekeningen waarvan je denkt: waarom en waarom zoveel? Waterschapsheffing bijvoorbeeld.

We zijn dit jaar meer geld kwijt aan waterschapsheffingen. Ben je in je eentje en heb je een koopwoning dan betaal je gemiddeld 250 euro. Gezinnen zonder eigen woning eveneens. Woon je zelfstandig in een huurwoning dan is de waterschapsheffing 144 euro, maar meerpersoonshuishoudens met een eigen woning betalen maar liefst 360 euro.

Onder zeeniveau

De hoogte van het bedrag verschilt per waterschap. Hoogheemraadschap Delfland int maar liefst 468 euro voor gezinnen met een koophuis. Dat gebied ligt aan de kust en onder zeeniveau. Daar lijkt dan ook veel werk aan de winkel want waterschappen dragen niet alleen zorg voor het zuiveren van het afvalwater (zuiveringsheffing), maar beheren en onderhouden ook duinen en dijken (watersysteemheffing).

Hoog en droog

De systeemheffing stijgt dit jaar flink en brengt 3,7 procent meer op. Die van de zuiveringsheffing 1,2 procent. Al met al komt er volgens het CBS dit jaar zo’n 2,8 miljard euro binnen.

Wie niet te veel wil betalen voor de waterschapsheffing kan het beste naar Brabant verhuizen. Waterschap De Dommel, genaamd naar een prachtig Brabants kronkelend riviertje, vraagt 239 euro aan gezinnen met een koopwoning. Voor dat bedrag zit je hoog en droog.