close
  • dinsdag 7 juli
Zorg en Zekerheid

Wat we van dieren kunnen leren over mindful leven

Wat we van dieren kunnen leren over mindful leven

De vakantie is begonnen of staat voor de deur en voor veel mensen is dat een moment om naar uit te kijken. Na een drukke periode qua werk, studie, oppassen en vrijwilligerswerk is het tijd om te onthaasten. In het hier en nu leven, mindful zijn, helpt daarbij. Maar hoe doe je dat nou? Hoe laat je de stress en drukte achter je en kom je uit dat drukke hoofd?

Happinez dook in de dierenwereld om te kijken wat we op dat gebied van hen kunnen leren. Bottomline: zij doen geen dingen waar ze geen zin in hebben, leven in het hier en nu en vertrouwen op hun instinct.

Vertrouw op je intuïtie als een roofvogel

Roofvogels zijn de heersers van het luchtruim. Hun zelfvertrouwen is groot. Ze gaan rustig op een dun takje zitten, wetende dat hun vleugels hen altijd zullen dragen. Een roofvogel doet precies wat nodig is, nooit meer. Alle acties zijn effectief. Daarnaast hebben deze dieren een sterk ontwikkelde intuïtie en voelen ze feilloos aan waar gevaar dreigt. Waar wij mensen vooral iets van kunnen leren is dat ze nooit iets doen dat niet goed voelt.

‘Bewust zijn’ met paarden

In het artikel over de Jannette en haar dochter over hun liefde voor paarden was al te lezen dat paarden heel goed emoties aanvoelen. Paarden worden niet voor niets ingezet als therapievorm. Ze zijn krachtig en kwetsbaar tegelijk en ze reageren overal op: op je houding, je gevoel, wat je uitstraalt, je lichaamssignalen, gebaren, zelfs op je gedachten. Op sommige paarden kun je alleen maar goed rijden als je heel bewust in het hier en nu bent. De eerste stap naar connectie is trouwens: niets van elkaar willen. Gewoon wachten tot het dier zelf naar je toe komt om contact te maken. Als je je helemaal bewust bent van jezelf en wat je uitstraalt, kun je op dezelfde golflengte komen.

Langzaam als de reuzenslak

Van een hele andere orde is de reuzenslak. Tijd met een reuzenslak doorbrengen schijnt rust te geven. Een slak trekt zich letterlijk terug in zijn schulp als hij schrikt of zich oncomfortabel voelt. Hij heeft een heel ander ritme dan een mens, heel langzaam en eenvoudig. De grootste les die je daar uit kunt halen is dan ook: afremmen. Wij leven gehaast en zijn gewend aan ontzettend veel prikkels. We hebben de neiging om weinig bij dingen stil te staan, ons leven staat bol van afleiding. Dus doe eens een stapje terug naar het tempo van de slak.

Kijken en zitten als een kat

Een kat kijkt graag uit het raam en kan dat uren volhouden. Alleen maar simpelweg kijken. Daar kunnen we iets van opsteken: kijken naar wat er is en je gedachten laten voor wat ze zijn. Kijken zonder oordeel, zonder gepieker, zoals wolken die voorbijtrekken. Een kat gaat ook vaak ergens zitten zonder doel. Gewoon zitten. Hoe vaak doen wij dat? Wij hebben bijna altijd een doel. Soms ligt een kat te slapen met de pootjes omhoog, helemaal ontspannen. Die totale overgave en ontspanning, daar kunnen we in ons drukke leven nog wat van leren.

Speels zijn als een hond

Als je met je hond bij een goede trainer komt, vertelt die meestal niet wat de hond moet doen, maar wat jij moet doen. Kijken naar hoe een hond loopt, ruikt en waarneemt, alsof het bos een boek is dat hij leest, is een enorme spiegel. Die speelsheid en de onvoorwaardelijke liefde zijn prachtig. Bij je hond kun je jezelf zijn omdat hij zichzelf is. De hond bekritiseert je niet, maar accepteert je.

Ontspannen door de aanwezigheid van dieren

We kunnen niet alleen veel leren van het gedrag en de levenswijze van dieren, er zijn ook verschillende manieren om door de aanwezigheid van een dier te ontspannen en mindful te worden. Metro zette een paar opties op een rij en die delen we graag met je.

Kattencafés en ‘catfulness’

Volgens de eigenaar van Kattencafé Poeslief in Groningen kun je van katten leren hoe het is om te leven zonder stress. Een vol hoofd, een gespannen lijf, stress vanwege deadlines, ruzies of liefdesverdriet: een kat heeft er weinig last van. Of dat werkelijk altijd zo is, valt te betwijfelen. Op de site van Poeslief staat dat het café gesloten is, mede omdat de katten het niet altijd leuk vonden. De catfulness-cursus die je er kon volgen zul je dan ook ergens anders moeten doen. Misschien een leuk alternatief: het boek Catfulness van Paolo Valentino. De verteller van dit mindfulness-boek is een kat die een cursus Catfulness in zeven weken geeft. Iedere dag een inspirerende tekst over een onderdeel van het kattenleven waar wij wat van op kunnen steken – nietsdoen, nieuwsgierigheid, nee zeggen, dankbaarheid en zelfliefde. Overigens heeft Leeuwarden ook een kattencafé en dat is een groot succes. Hoe de katten er echt over denken weet je natuurlijk nooit. Maar meestal liggen ze er ontspannen bij.

Geitenyoga

In het Amsterdamse Bos op geitenboerderij Ridammerhoeve kun je iedere zaterdagochtend je hoofd leegmaken tijdens een les geitenyoga. De nieuwsgierigheid van de geitjes en het hoge schattigheidsgehalte zorgen ervoor dat de spanning uit je lichaam verdwijnt. Daarnaast levert het contact met de geiten veel plezier op en door de aanraking met de dieren maakt je lichaam ook nog eens het zogenaamde knuffelhormoon aan (oxytocine) waardoor je vanzelf ontspant.

Varkensmassage

In Amstelveen bij Het Beloofde Varkensland mag je varkens een massage geven. Dat schijnt het varken fijn te vinden en zelf word je er ook rustig van. Het begon allemaal toen eigenaar Dafne Westerhof de uit de bio-industrie geredde big Aagje masseerde om haar minder zenuwachtig te maken. Het masseren heeft  een goed en kalmerend effect op de masseur. Het bijzondere van deze varkensmassage is het intense fysieke contact dat je met de varkens hebt. Varkens kunnen zich schaamteloos overgeven en genieten als geen ander.

Mindfulness met honden

Pets4care geeft workshops mindfulness met honden. Tijdens de workshop ga je naar buiten met je eigen hond. “Dieren leven in het hier en nu, zijn vaak nieuwsgierig, hebben geen (voor)oordelen en accepteren datgene wat er is. Zij kunnen een geweldige leermeester zijn om ons te leren om in het hier en nu te focussen en gewoon te zijn’, aldus de site. Regelmatig zelf een flink stuk wandelen met je hond is ook al een remedie om je hoofd lekker leeg te maken.

Koeien knuffelen

Aan het Tjeukemeer in Friesland, bij Boerderijrecreatie, kun je knuffelen met Sjoukje, Hiltsje, Baukje, Bertha of Sytske. De regelmatige ademhaling en de lage hartslag van een koe heeft een bewezen ontspannen effect op de mens. “Je zult ervaren dat overgeven aan een groot dier moeilijk is. Maar wanneer je daar overheen stapt, is het een ervaring om nooit te vergeten.”

Wandelen met alpaca’s

Wandelen met alpaca’s is een populaire bezigheid en er is zelfs een wachtlijst. Je kunt het op twee plekken in Nederland doen: in Drenthe (AlpacaOord) en in Vught (Alpacahoeve). Alpaca’s spiegelen jouw gedrag, dus tijdens een wandeling word je gedwongen om rustig te zijn en de stress van het dagelijks leven even los te laten. Anders krijg je de alpaca niet in beweging. „Als je gestrest bent, voelt het dier dat gelijk en dan loopt hij gewoon niet mee”, aldus de eigenaar van AlpacaOord. „Zolang jij ontspannen bent, is de alpaca het ook en dat is heel goed voor de mens.”

Geschreven door: Boukje Wiersma