Buitenspelen, wat deed jij?

Kinderen moeten vaker buitenspelen. Nieuws is dat eigenlijk niet, maar wel alarmerend.

Vijf jaar geleden speelden nog flink wat kinderen buiten, maar dat aantal is gedaald tot 14 procent. Veertien procent! Dat betekent dat enorm veel kinderen zelden of nooit buiten spelen. Het laat zich raden wat ze dan doen: videospelletjes spelen, vlogs kijken en meer van zulks.

Lummelen op de stoep

Je krijgt kinderen die nauwelijks nog bewegen, te dik worden, vitamine D tekort krijgen, van de natuur niks afweten, niet aangespoord worden tot sporten, en het avontuur zoeken in beelden op een tablet in plaats van rennen in het bos of gewoon lummelen op de stoep. Dat heeft consequenties voor de ontwikkeling. Een computer of tablet is niet fout, maar de balans is zoek.

Een vergelijk gaat niet op

Nu kunnen we niet zeggen dat vroeger alles beter was, want een vergelijk gaat niet op. Toen waren er immers nog geen computers, Ipads of smartphones. Toen las je misschien binnen een boek, stripboek of tijdschrift of luisterde naar de radio, speelde een bordspel, maar er werd over het algemeen gewoon veel en veel meer buiten gespeeld.

Rolschaatsen of voetballen

Veel mensen van boven de vijftig weten niet beter dan dat je vanaf het vroege voorjaar tot ver in de zomer na school en ’s avonds na het eten nog lekker even naar buiten ging. Misschien deed jij aan stoepranden, elastieken, touwtje springen, knikkeren, bokje springen, rolschaatsen of voetballen. Of deed verstoppertje, schaar-lepel-hakmes, wedstrijdjes met de step of pijltje schieten met een buis.

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar top