8 tv-weetjes over de Sint, wat kun jij je nog herinneren?

Op 5 december 1952 was De Goedheiligman voor het eerst op de televisie te zien. Wat herinner jij je nog van Sinterklaas op tv?

1970. Het was bloedheet in het kleine zaaltje. De juf hield de klas in toom, van echt keten was geen sprake. Het was nog in de tijd dat je naar de juf luisterde en sowieso zorgde de spanning ervoor dat je je mond wel hield. Tot die zwarte handschoen van achter het rode gordijn tevoorschijn kwam. Je begaf het bijna… en iedereen gillen natuurlijk. De juf schoot snel in de actie want nu moest er gezongen worden en dat deed ik. Uit volle borst. Sinterklaasje kom maar binnen… meestal met twee pieten en een grote zak vol cadeautjes.

Het Sinterklaasfeest begon in de jaren zeventig met een uitzending in zwart-wit op televisie en een bezoek van de Sint aan je lagere school. Geen vooraf gekmakend Sinterklaasjournaal, geen kaartverkoop voor een groots (Zapp) Sinterklaasfeest ergens in het midden van het land. Nee, gewoon in de klas. En in de etalages natuurlijk, waar met de kerstversieringen werd gewacht tot de Goedheiligman het land weer had verlaten. Kom er nu maar eens om.

De eerste keer op tv

De eerste televisie-sinterklaas verscheen 5 december 1952 op de beeldbuis. Mies Bouwman verwelkomde de sint, in die tijd door verschillende acteurs verlevendigd.

Eerste live-uitzending intocht

Sinds 1964 is de intocht op televisie te zien, live vanuit een plaats ergens in Nederland.
In 1952 kwam de Sint voor het eerst op tv, op bezoek in Studio Irene in Bussum.

Wie is die Sint?

Vanaf 1965 was acteur en KRO’s kinderprogramma-presentator Adrie van Oorschot dé Sinterklaas, nog steeds binnengehaald door Mies Bouwman. Piet Römer was zijn hoofdpiet. Daarna nam in 1986 Bram van der Vlugt de taken over. Vanaf 2011 is het acteur Stefan de Walle die ‘vanuit Spanje ons land aandoet’.

Hoofdpieten

Inderdaad, een aantal pieten heeft het een paar jaar terug voor gezien gehouden vanwege alle gedoe rond ‘zwarte’ piet. Toch laten we hier een aantal hoofdpieten niet ongenoemd omdat ze zo enorm tot de verbeelding spraken. Erik van Muiswinkel bijvoorbeeld en Piet Römer, Rare Piet Rob Kamphues speelde een snelle rol, Kasper van Kooten was Zielepiet, Jochem Myjer Pietje Paniek.

Gelegenheids-verslaggevers

Het lijkt een uitverkoren baantje: verslaggever zijn tijdens de intocht van Sinterklaas. Jeroen Kramer doet dat tegenwoordig met verve. Maar eerder waren dat onder andere ook: Mies Bouwman, Edwin Rutten, Sonja Barend, Wieteke van Dort, Koos Postema, Aart Staartjes.

Feestje in Sesamstraat

In 1986 vierde de Sint zijn verjaardag in Sesamstraat. Er was geen exclusieve Sinterklaasuitzending.

Soap over Sinterklaas

De Sint werd ‘booming’ met de Club van Sinterklaas bij de commerciële omroep (RTL4). De soap liep van 1999 tot en met 2009.

Sint een eigen nieuwsrubriek

Het Sinterklaasjournaal, op de publieke omroep wordt vanaf 2001 uitgezonden, vanaf het moment van de intocht tot aan pakjesavond. Het wordt gebracht als een nieuwsrubriek. Presentatrice: Dieuwertje Blok.