Wat is een marge auto?

Bij het zoeken naar een nieuwe auto kom je weleens de term “marge auto” tegen. Maar wat betekent dit precies? Wij leggen het uit, inclusief wat de voor- en nadelen zijn.

Wat is een marge auto?

Een marge auto, ook wel bekend als een margevoertuig, verwijst naar een specifiek type autoverkoop waarbij de BTW (Belasting Toegevoegde Waarde) niet volledig aftrekbaar is. Dit concept heeft betrekking op de winstmarge die de autohandelaar behaalt bij de verkoop van het voertuig. Met andere woorden, de BTW wordt niet berekend over de volledige verkoopprijs, maar alleen over het verschil tussen de inkoopprijs en de verkoopprijs.

Wat zijn de voordelen van marge auto’s?

Lagere aanschafprijs

Een van de meest aantrekkelijke dingen van marge auto’s is de vaak lagere aanschafprijs in vergelijking met BTW-auto’s. Omdat de BTW slechts over een deel van de verkoopprijs wordt berekend, kan dit resulteren in een kostenvoordeel voor de koper.

Mogelijkheid tot onderhandelen

Onderhandelen over de prijs van een marge auto is meestal flexibeler dan bij BTW-auto’s. Dit biedt kopers de kans om de prijs verder omlaag te brengen, wat vooral gunstig kan zijn voor budgetbewuste autokopers.

Aantrekkelijk voor ondernemers

Marge auto’s kunnen erg interessant zijn voor ondernemers, zelfstandigen en bedrijven die de BTW niet volledig kunnen terugvorderen. Omdat de BTW niet volledig aftrekbaar is, kan het kopen van een marge auto financieel voordelig zijn voor deze groepen.

Wat zijn de nadelen van marge auto’s?

Beperkte keuze

Het aanbod van marge auto’s kan soms beperkter zijn dan dat van BTW-auto’s. Dit komt omdat niet alle autohandelaren zich bezighouden met marge autoverkoop.

Mogelijk hogere kosten voor particulieren

Voor particuliere kopers die de BTW niet kunnen aftrekken, kan de aanschaf van een marge auto duurder uitvallen dan het kopen van een BTW-auto.

Prijsopbouw lastiger om te ontcijferen

Bij marge auto’s is de prijsopbouw soms minder transparant, aangezien de BTW slechts over een deel van de verkoopprijs wordt berekend. Dit kan het vergelijken van prijzen en het inschatten van de werkelijke waarde van een voertuig bemoeilijken.

Marge auto’s vergeleken met BTW-Auto’s

Er is een belangrijk verschil tussen marge auto’s en BTW-auto’s, en dat heeft te maken met hoe belastingen worden berekend. Bij BTW-auto’s wordt de volledige belasting berekend over de prijs van de auto. Maar bij marge auto’s werkt het anders: de belasting wordt alleen berekend over het stukje winst dat de verkoper maakt. Dat heeft effect op de uiteindelijke prijs die jij als koper betaalt, en het kan je keuze beïnvloeden bij het kiezen van het soort auto dat het beste bij je past.

Dit verschil in belastingregels heeft een heleboel gevolgen. BTW-auto’s lijken misschien aantrekkelijk door alle prijsopties, maar als je beter naar de belasting kijkt, kan een marge auto eigenlijk voordeliger zijn. Vooral als je de volledige belasting niet kunt terugvragen, zoals bij bepaalde beroepen.

Wat dit eigenlijk betekent, is dat je bij het kiezen tussen marge auto’s en BTW-auto’s verder moet kijken dan alleen de prijzen. Je moet begrijpen hoe de belastingen werken en nadenken over wat voor jou financieel het beste is. Zo kies je een auto die perfect past bij wat jij nodig hebt en bij waar je naartoe wilt.

Vrije beroepen

In Nederland heb je een aantal vrije beroepen. Stel dat je bijvoorbeeld een fotograaf bent, een taalcoach of een grafisch ontwerper. Als jij zo’n beroep hebt, hoef je geen btw te betalen. En dat is goed nieuws, want als je bij deze groep hoort, is een auto met btw vaak slimmer dan eentje zonder btw. Je kunt namelijk de btw die je betaalt, gewoon weer terugkrijgen.

Of je nu een fotograaf, taalcoach, of een andere vrije beroepsbeoefenaar bent, de keuze tussen deze autotypen is best lastig. Het afwegen van financiële overwegingen, individuele behoeften en langetermijnplannen is heel belangrijk bij het maken van de juiste keuze. Door deze factoren zorgvuldig te bekijken kies je wat voor jou het beste is.

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top