Wat heb je over je pensioengeld te zeggen?

De 81-jarige Riet Zaal bond de strijd aan met het pensioenfonds van haar man. Er blijken veel fouten gemaakt en onrecht aangedaan. Vanavond meer over die pensioenindustrie op NPO2.

Riet Zaal (81), weduwe van Gerrit Zaal, kon niet geloven dat ze maar een paar tientjes per maand weduwepensioen ontving, terwijl haar man meer dan 25 jaar pensioen had opgebouwd bij Pensioenfonds Metaal en Techniek (PMT). Ze bond de strijd aan met het pensioenfonds. 

Als particulier probeerde ze via de rechter te krijgen waar ze recht op leek te hebben. Een veel hoger pensioenbedrag. Dat deed ze samen met een advocaat, die uiteindelijk in samenspraak met het advocatenkantoor mevrouw Zaal vertelde dat ze te laat was. Verjaring was de conclusie. 

Riet Zaal moet 450 euro gerechtelijke kosten betalen

In een uitzending van Zwarte Zwanen, een kritische documentaireserie over het Nederlandse pensioensysteem, wordt duidelijk dat PMT de advocaat 35.000 euro betaalt voor zijn werk en mevrouw Zaal 450 euro moet betalen voor de gerechtelijke kosten. Haar maandelijkse pensioen wordt vervolgens verlaagd van 87,33 naar 49,83. 

Fouten

Riet Zaal laat het er niet bij zitten. Ze daagt alsnog PMT voor het gerechtshof. Dan worden de fouten duidelijk. Het pensioen van Zaal blijkt ten onrechte niet berekend te zijn over het werkelijke loon van haar man, het pensioenfonds is enkele jaren pensioenopbouw ‘vergeten’ en er is ook nog ten onrechte een leeftijdskorting op het pensioen van Riet Zaal toegepast. 

Die uitkering moet ze geheim houden

Uiteindelijk haalt PMT bakzeil, zoals Riet Zaal het aan het einde van de uitzending noemt. De fouten worden gecorrigeerd. Het bedrag wordt uitgekeerd. Binnen tien dagen. Netto ontvangt Riet 33.115, 69 euro (bruto 43.157 euro. Er gaat meer dan 10.000 euro aan premies en belastingen vanaf). Die uitkering moet ze geheim houden. Dat doet ze niet.

Recht

“Dat is te gek… er moeten meer mensen zijn die met problemen met PMT worstelen. Ze moeten niet bang zijn en zich de mond laten snoeren. Dan blijven die fouten nog onder tafel. Het gaat niet meer om het geld, maar om het recht. Ieder pensioenfonds kan fouten maken, maar geef ze dan gewoon toe,” vertelt Riet Zaal in de uitzending van Zwarte Zwanen.

Riet moet nu 5000 euro boete betalen vanwege schending van de geheimhouding. Volgens omroep Max is er slechts een schimmig persbericht van PMT over verschenen. 

Vanavond 14 mei bij Omroep Max Het Nationaal PensioenDebat (20.20 uur NPO2). Een live themaprogramma over de pensioenindustrie.