close
  • maandag 27 september
Pensioen

Wat ga je doen na je pensioen (en kan dat eigenlijk wel?)

Wat ga je doen na je pensioen (en kan dat eigenlijk wel?)

Er blijkt een groot verschil tussen wat mensen financieel denken te doen en te kunnen na hun pensioen en wat er werkelijk in de portemonnee zit. Gevolg: ontevreden ouderen? Welnee.

Eerst maar even over die kloof tussen droom en werkelijkheid. Uit een in 2018 uitgevoerd onderzoek van vermogensbeheerder Schroders onder ruim twintigduizend mensen in dertig landen blijkt dat we ons pensioeninkomen te hoog inschatten en onze uitgaven te laag inschatten.

Meer dan de helft gaat op aan eerste levensbehoeften

In Nederland denken mensen die nog een baan hebben zo’n 38 procent van hun pensioeninkomen later aan eerste levensbehoeften te besteden. In de praktijk blijkt het neer te komen op meer dan de helft van het pensioeninkomen. Dat gaat onder andere op aan de huur of hypotheek en dagelijkse boodschappen.

Daarmee ben je er natuurlijk nog niet. Je wilt ook je hobby nog kunnen uitvoeren of eens een reisje kunnen maken. Mensen die vooruit denken menen dat alles bij elkaar 75 procent van hun pensioeninkomen daar aan op zal gaan. Als je weet dat als je gepensioneerd bent je nog zo’n krappe zeventig procent van je salaris krijgt, dan kon het wel eens vies tegenvallen wat je overhoudt.

Van dat tweede huis komt niets terecht

Zo menen mensen 12 procent aan hobby’s uit de kunnen geven en 5 procent aan een aankoop van een tweede huis. In de praktijk gaat het om respectievelijk 9 procent aan hobby’s en 1 procent aan de aankoop van een tweede huis. Van dat tweede huis komt dan ook vaak niets terecht. Volgens de onderzoeker het gevolg van het feit dat er gewoonweg geen geld overblijft.

Toch blijken Nederlanders niet lang te klagen. Zo’n zestig procent van de gepensioneerden meldde vorig jaar genoeg inkomen te hebben om goed van te kunnen leven. Mogelijk gaan ze creatief met hun geld om, maken heldere keuzes en hebben niet al te grote wensen of stellen deze bij.

In België lukt het gepensioneerden minder goed

Zeven procent van de ondervraagden meent niet voldoende geldt te hebben en 34 procent meent ‘wel wat meer te kunnen gebruiken’.

Al met al blijken we in ons land wel een stuk meer tevreden dan in het buitenland. Gemiddeld zegt de rest van Europa niet voldoende inkomen te hebben na het pensioen. Vooral Belgen spannen daarbij de kroon, waar dertig procent van de ondervraagden zegt niet goed van het pensioen te kunnen leven.

Geschreven door: Redactie