Wat doet airco met je gezondheid?

Een airco heeft voor- en nadelen voor onze gezondheid. Zo kan een airco je helpen om gewicht te verliezen, maar droogt hij tegelijkertijd je huid uit. En zo zijn er nog meer verassende effecten die een airco kan hebben op je gezondheid, lees ze hier.

In de zomer kan het behoorlijk warm zijn, wat is het dan fijn als je een airco in huis aan kan zetten. Helaas heeft een airco, zoals zoveel dingen in ons leven, voor- en nadelen voor onze gezondheid. Zo kan een airco je helpen om gewicht te verliezen, maar droogt hij tegelijkertijd je huid uit. En zo zijn er nog meer verassende effecten die een airco kan hebben op je gezondheid, je leest ze hier!

1. Je kan beter nadenken

Wanneer de temperatuur daalt heeft niet alleen een verkoelend effect op je lichaam, maar ook op je geest. Koude temperaturen stimuleren je zenuwstelsel en daardoor neemt je alertheid en mentale scherpte toe. Omdat je te maken krijgt met een verhoogde bloedstroom en versnelde hartslag ben je beter in staat om na te denken en je te concentreren op je taken.

2. Je krijgt er droge ogen van

Koele lucht droogt je ogen uit. Je ogen kunnen geïrriteerd raken, jeuken of je gaat zelfs wazig zien. Heb je regelmatig last van deze symptomen? Dan kan je beter ruimtes met airco vermijden. Is dat geen optie dan kan je speciale oogdruppels gebruiken.

3. Je kan er beter door slapen

Wanneer je in een ruimte slaapt met een optimale temperatuur zorgt dat voor een goede nachtrust. Volgens slaapexperts ligt de ideale slaapkamertemperatuur tussen de 16 en 18 graden Celsius. Door een airco te gebruiken kan je deze temperatuur gemakkelijker bereiken, zelfs tijdens ‘plaknachten’. Let er op dat je de filters van je airco regelmatig vervangt. Dit is belangrijk voor de luchtkwaliteit.

4. Je went aan koelte

Wanneer je altijd een airco gebruikt weet je lichaam niet beter. Hierdoor kan je niet zo goed meer omgaan met warmte en een hogere luchtvochtigheid. Breng je veel tijd door in gekoelde ruimtes dan heeft je lichaam meer moeite om zich aan te passen aan warmere omstandigheden.

5. Verlichting van allergieën

Een airco filtert de lucht, dus ook pollen, stof en schimmelsporen worden gefilterd. Dit is vooral fijn voor mensen met allergieën, astma of andere ademhalingsproblemen. Je wordt minder blootgesteld aan irriterende stoffen. Het inademen van schonere lucht kan de ademhaling vergemakkelijken en een gevoel van verlichting bieden.

6. Je huid wordt droger

Airco’s zijn gemaakt om vocht uit te lucht te halen en de luchtvochtigheid te verlagen. Dit heeft een nadelig effect op de natuurlijke beschermingslaag van je huid. Je huid kan droog aanvoelen, schilferen en rood worden. Daarom is het belangrijk om je huid goed te hydrateren als je een airco gebruikt.

7. Minder stress ervaren

Een aangename en constante temperatuur kan een positief effect hebben op je gemoedstoestand en stressniveau. Wanneer je je in een comfortabele omgeving bevindt, kan dit helpen om spanning en stress te verminderen. Je kunt je beter ontspannen, je gedachten tot rust laten komen en je focus behouden. Het is bekend dat warmte en benauwdheid stress kunnen veroorzaken, dus het hebben van een airco kan zeker helpen om stress te verminderen.

8. Blootstelling aan airco-bacteriën

Hoewel airconditioners de lucht kunnen filteren, kan er in sommige gevallen sprake zijn van bacteriële groei in de luchtfilters en ventilatiesystemen. Als deze niet regelmatig worden schoongemaakt en onderhouden, kunnen zich bacteriën, schimmels of andere micro-organismen vormen en zich verspreiden via de gekoelde lucht. Blootstelling aan deze verontreinigingen kan leiden tot ademhalingsproblemen, allergische reacties, irritaties van de luchtwegen en andere gezondheidsproblemen. Het is daarom belangrijk om regelmatig de airco te reinigen.

9. Minder kans op hitteproblemen

Een airco kan je leven redden. Tijdens hete zomers kunnen extreme temperaturen de lichaamstemperatuur verhogen en het risico op uitdroging, krampen, vermoeidheid en zelfs levensbedreigende aandoeningen verhogen. Door gebruik te maken van een airco kan je de omgevingstemperatuur op een comfortabel niveau houden, waardoor het risico op oververhitting afneemt. Vooral voor ouderen en jonge kinderen kan een airco heel belangrijk zijn tijdens extreem warm weer.

10. Meer kans op verkoudheden of luchtweginfecties

Hoewel een airco de lucht filtert, kan langdurige blootstelling aan gekoelde lucht de kans op verkoudheid of luchtweginfecties vergroten. Dit kan gebeuren doordat de airco de lucht uitdroogt en de natuurlijke vochtigheid in de luchtwegen vermindert. Droge slijmvliezen kunnen de beschermende functie van de luchtwegen verminderen en de vatbaarheid voor virussen en bacteriën verhogen. Het regelmatig reinigen en onderhouden van de airco helpt om dit risico te verminderen.