Wat bewaar je wel en wat niet?

Goeiemorgen II Een start van de dag in woorden. Een overdenking, kort verhaal of zomaar iets waarvan ik meen dat het gezegd mag of moet worden. Reageer gerust, ik ga graag met je in gesprek. We hebben nog de hele dag.

Een ruimere huiskamer en een woonkeuken met kookeiland. Eigenlijk kan je niet zonder. Ook niet zonder een ruime tuin, want waar moet anders de labradoodle rond rennen? Bovendien; als alle vrienden komen, moeten ze toch ergen zitten, nietwaar? Dan is een beetje lounge-set noodzakelijk. Inclusief buiten-bbq natuurlijk. Op gas.

Als dertiger kan het allemaal niet groot genoeg

En dan het feit dat de kinderen ouder worden. Die dubbele wastafel is echt nodig, wat zeg ik; een dubbele douche! Dus misschien wel een ander huis of de badkamer verbouwen. Een flinke auto is ook onontbeerlijk. Zo’n suv, een sports utility vehicle, zo heet dat. Als dertiger kan het allemaal niet groot genoeg en vol genoeg. Denk je… En ga je er ook voor. Hard werken en flink uitbreiden op alle mogelijke vlakken.

Weg met die zooi

Twintig jaar later komt er het moment. Je kijkt eens in het rond en denkt: weg met die zooi. Dan heb ik het niet over kinderen, maar over spullen. Man-o-man wat heb je er dan veel van verzameld. Zolders puilen uit, kastdeuren sluiten amper nog en de tuin is niet meer bij te houden. En wanneer was het de laatste keer dat je met z’n allen in de auto zat? Precies.

Ik wilde dolgraag eens in zo’n Tiny House kijken

Ik ben een kei geworden in weggooien. Een jaar niet gebruikt is een jaar te lang in de kast, op zolder of in de garage. Een-twee-weg ermee. Toen ik tegen dit moment aan botste, ging ik voor ik het wist lezen over consuminderen, lonkte ik naar opruim-sites inclusief coaches en wilde ik dolgraag eens in zo’n Tiny House kijken.

Kinderen en kameraadjes

Duidelijk een gevalletje 50+. De omkering; van de grote verzamelwoede naar het afstand doen van spullen omdat ze achterhaald zijn, niet meer nodig zijn, te maken hebben met tijden dat het huis nog vol was met kinderen en kameraadjes.

Wat zijn de bewaar-criteria?

De vraag is natuurlijk, wat bewaar je wel en wat niet als het zover komt dat je kleiner gaat wonen of in je bestaande stulpje de muren weer wilt zien, de kastdeuren wilt kunnen sluiten en een zolder weer een plaats wordt waar deze voor bedoeld is; logés. Wat zijn de bewaar-criteria. Goede herinneringen misschien? Wat overigens geen bewaargarantie biedt, want de herinnering alleen kan ook al voldoende zijn. De bereikbaarheid van een zolder? De draagkracht van boekenplanken?

Wat bewaar jij wel en wat niet?