Warmetruiendag! Doe jij mee?

Een warme trui aantrekken en vervolgens de verwarming een standje lager zetten. Doe jij morgen mee?

Op vrijdag 7 februari trekken honderdduizenden Nederlanders een extra warme trui aan om de verwarming een paar graden lager te zetten. Elke graad omlaag bespaart daarbij 6 % energie en 6% CO2 uitstoot.

Kantoren en huizen stoten ruim 36% van de Nederlandse CO2 uit, dus daar is flinke klimaatwinst te behalen. Als we allemaal samen op dezelfde dag 1 graad lager stoken, besparen we het jaarverbruik van drie Waddeneilanden bij elkaar. Doen we dat gedurende een heel stookseizoen, besparen we 1 megaton CO2. “Al die warme truien zijn duurzame iconen met een reële bijdrage aan de oplossing van het klimaatprobleem”, aldus Petra Lettink, directeur van Klimaatverbond Nederland, “want alle thermostaatacties bij elkaar hebben samen een grote impact op ons energieverbruik”.

Samen uit de Klimaatspagaat

Collega’s op kantoor, leerlingen op scholen en gezinnen besparen op 7 februari niet alleen energie door extra warme truien aan te trekken, zij helpen elkaar op Warmetruiendag ook uit de klimaatspagaat. Dat is het gevoel dat klimaatverandering té groot is om zelf een verschil te kunnen maken. “Als mensen elkaars actiebereidheid niet kennen, lijkt elke individuele bijdrage klein. Door collectief in actie te komen en alle slimme klimaatoplossingen te delen, wint elke individuele warme trui aan impact en betekenis: samen energie besparen, geeft energie”, aldus Nathalie van Loon, campagneleider van Warmetruiendag.

Warmetruienrecord 2020

Sinds de eerste Warmetruiendag in 2007 werden in totaal 2,5 miljoen aanmeldingen en acties voor Warmetruiendag geteld. Klimaatverbond Nederland organiseert elk jaar in februari, rond de verjaardag van het Kyoto-protocol, het eerste wereldwijde klimaatverdrag, een Warmetruiendag.

Bron: www.warmetruiendag.nl