Wanneer doe jij de voorjaarsschoonmaak?

Als de lentezon arriveert krijgen veel vrouwen het op de heupen en moet er worden geboend en gesopt. Jij ook?

Mijn oma deed het en mijn moeder ook nog wel een beetje: een super schoonmaakdag als de lente voor de deur stond.

Hogere temperaturen, langer licht, lammetjes buiten en de natuur die steeds groener wordt. Er zijn nog altijd veel vrouwen die het dan voelen kriebelen. Niet zo erg meer als de jeuk bij onze oma’s, maar nog wel een beetje. De winterslaap is voorbij, laat het voorjaar maar komen, inclusief voorjaarsschoonmaak.

Mijn opa nam de benen

Bij mijn oma stonden ’s morgens alle meubels buiten in de tuin (mijn opa assisteerde bij dat deel mopperend en zuchtend en nam daarna de benen), hingen de tapijten over de waslijn en lag de mattenklopper in de aanslag. De gordijnen hingen in de loop van de dag alweer te drogen en de ramen werden spic en span gezeemd, deurposten afgenomen, houtwerk geboend en plinten afgestoft. Niets werd overgeslagen. In ieder geval moesten huiskamer en keuken er in de eerste lenteweek aan geloven.

Tips

Nog steeds houden meer dan twee miljoen Nederlanders een voorjaarsschoonmaak. Hoe pak jij het aan? Hier een paar tips:

 • Kijk voordat je begint even naar dit filmpje van Buurman en Buurman. Dan weet je hoe het niet moet en begin je aan je taak met een glimlach.
 • Maak een plan en concentreer je louter en alleen op de schoonmaak. Kies een dag waarop je niets anders hebt. Focus dus. Focus op zemen, zuigen, poetsen, vegen.
 • Als het dan toch moet, kun je het net zo goed gezellig maken. Zet een lekker schoonmaakmuziekje op of vraag een vriendin om te helpen. De volgende keer help jij haar.
 • Tuinbroek en crocs is wat overdreven, maar ga nou niet in die strakke spijkerbroek het huis te lijf. Vandaag is hip niet het motto, maar handig. Het moet do-able zijn, zeg maar. Wel even haren in een knot en sjaaltje er omheen.
 • Werk van boven naar beneden. Zorg ervoor dat er in de ruimte zo min mogelijk spullen staan, dan kun je bij de kleinste en verste hoekjes. Zet als het goed weer is het meeste buiten.
 • Doordat alles uit de ruimte is kun je zelfs nadenken over een herinrichting. Misschien staat de bank wel leuker bij het raam? Gooi ouwe meuk lekker weg of breng het naar de kringloop. Koop een nieuw kleed of een paar frisse planten.
 • Stop als het kan je gordijnen in de wasmachine en hang ze een beetje vochtig op. Dat alleen al geeft een fris geurend huis.
 • Achter elkaar doorgaan met een rood hoofd en klotsende oksels? Dat raden we je niet aan. Neem op tijd een pauze met een stevige bak koffie, en laat je mobiel even achterwege. Dat leidt maar af.
 • Nee, nee en nog eens nee. Vandaag geen bezoek. Als dan toch die ene vriendin voor de deur staat, kan ze zelf de koffie zetten en even naar de bakker van verderop om een taartje te halen. Maar… pas als je flink op dreef bent. Heb je meteen die pauze. Even genieten van gebak en de eerste glimmende meubels. Daarna weer door.
 • Koop als je klaar bent een mooie bos voorjaarsbloemen. Dat is echt de kers op de taart van een schoon huis.
 • Oh, en als je lief arriveert en er niets over zegt, kan hij rechtsomkeert.
 • Avondeten? Bestellen. Er wordt vanavond niet gekookt. Wel gesmuld.