Wandelen populairder onder senioren dan langlaufen

Een kwart van de 66-plussers gaat op wintersport om te wandelen. Dat blijkt uit de Wintersportkennistest van verzekeraar Generali. Wintersporters gaan het liefst naar Oostenrijk. Doorslaggevend in de keuze voor de bestemming is sneeuwzekerheid. Hoewel een kwart van de 66-plussers graag gaat wandelen, is skiën met 75% de populairste bezigheid. 90% van de ondervraagden sluit wel een reisverzekering met wintersportdekking af, maar het merendeel weet niet wat er precies met deze dekking is verzekerd.

wandelen populairder dan langlaufen
Skiën blijkt veruit de meest favoriete wintersport: 75% geeft aan de lange latten onder te binden. Een kleine groep kiest voor snowboarden. Dit zijn met name jongeren. Des te ouder, des te minder interesse in snowboarden. Langlaufen blijkt het minst populair: de deelnemers van de Wintersportkennistest gaan liever wandelen.

Ouderen kiezen vaker voor comfort
Voor de meeste deelnemers aan de Wintersportkennistest is sneeuwzekerheid doorslaggevend in de keuze voor de wintersportbestemming. Naarmate mensen ouder worden, wordt het comfort van de accommodatie belangrijker. Uitgaansmogelijkheden zijn voor ouderen minder belangrijk. Wie alleen met de partner reist, kiest relatief vaker voor een mooie wandelomgeving dan gezinnen.

90% goed verzekerd op reis
53% van de ondervraagden controleert voor vertrek of hun reisverzekering een wintersportdekking biedt. 37% hoeft dat niet te controleren, omdat zij al weten dat ze goed verzekerd zijn. Slechts 7% geeft aan niet aan de verzekering te denken. Hoewel de deelnemers aan de test goed verzekerd op wintersport gaan, zijn zij niet goed op de hoogte van wat er is verzekerd met de wintersportdekking.

Wel verzekerd, geen idee waarvoor
De verzekeringsvragen zijn het slechtst beantwoord. De helft van de ondervraagden weet dat ter plekke gehuurd skimateriaal meeverzekerd is. 60% weet niet dat gestolen skispullen geen reden is om een beroep te doen op hun annuleringsverzekering. Ook weet 60% niet dat bobsleeën niet gedekt is. Dat het onverwacht verliezen van de skipas op de piste is verzekerd, is slechts bij een derde van de ondervraagden bekend. Wel weet twee derde hoe een gipsvlucht is verzekerd.

Meeste nederlanders naar oostenrijk
Wie tijdens de wintersport zo min mogelijk Nederlanders wil tegenkomen, kiest niet voor Oostenrijk. Met 77% is dit land favoriet bij de Nederlandse wintersporter. Op grote afstand volgt Frankrijk met 11% op de tweede plek. Februari, de maand waarin de voorjaarsvakantie valt, is de populairste reisperiode.

Een wintercheck voor vertrek
De auto is veruit het meest gekozen vervoermiddel naar de wintersport. Slechts 12% gaat op weg zonder de auto te controleren. De meeste Nederlandse wintersporters laten voor vertrek een wintercheck uitvoeren, blijkt uit de testresultaten. Wie dit niet doet, controleert vaak zelf vloeistoffen en bandenspanning of kiest voor een onderhoudsbeurt.

Mannen scoren beter dan vrouwen
Mannen scoren een halve punt hoger dan vrouwen in de Generali Wintersportkennistest. Ook blijkt uit de test dat de wintersportkennis stijgt naarmate de wintersportervaring toeneemt. De 26- tot 65-jarigen scoren significant hoger op de Generali Wintersportkennistest dan jongeren onder de 25, blijkt uit de resultaten.