Wachtlijst voor verpleeghuis stijgt snel

Het aantal langdurig wachtenden voor opname in een verpleeghuis is in één maand tijd gestegen van 69 naar 132 personen. Zo hoog is dit cijfer in lange tijd niet meer geweest. Volgens de KBO is dit slechts het topje van de ijsberg, want het betreft hier enkel de wachtenden die het verpleeghuis van hun voorkeur hebben losgelaten. Tellen we de zogenaamde wenswachtenden voor een verpleeghuis van eerste keuze mee, dan komen we zeker op het tienvoudige uit.

Bij de KBO komen inmiddels verontrustende meldingen binnen van mantelzorgers. Het leed van de wachtenden en vooral de mantelzorger springt hierbij in het oog. Veel complexe zorg wordt thuis maandenlang door de partner opgevangen. Dit leidt tot onhoudbare situaties.

Ouderen worden steeds later aangemeld voor het verpleeghuis, veelal als de noodzaak al heel urgent is en de partner het water tot aan de lippen staat. En vervolgens moet een groot aantal verpleeghuizen ze teleurstellen omdat er een flinke wachttijd is. Plaatsing elders is doorgaans geen reële optie, omdat het al een enorm moeilijke stap is naar het verpleeghuis van eerste keuze. En natuurlijk ook vanwege de oplopende reisafstand voor de partner.

Het overheidsbeleid schrijft voor dat het aantal verpleeghuiszorgplaatsen constant blijft en niet meer gaat groeien. Verpleeghuizen kunnen dus niet zomaar uitbreiden. Dit past binnen het beleid om mensen langer thuis te laten wonen. De overheid loopt hierop vooruit door de totale capaciteit van verpleeghuiszorg af te bouwen. Dit proces is al langere tijd gaande. Volgens de KBO gaat dit echter veel te snel en de problemen komen dan ook nu aan het licht!

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar top